Koliko je koštalo imati bebu u Srbiji pre dve godine, a koliko sad

beba troškovi
Foto: Shutterstock

Koliko je sve poskupelo?

Svi odlično osećamo poskupljenja koja nas prate u poslednje vreme, ali čini se da nove cene posebno pogađaju roditelje, tj. one sa malom decom. Emilija iz Beograda, mama jednog deteta koja čeka drugu bebu, za naš portal priča kakve su cene za neophodne stvari za bebe bile pre dve godine kada se prvi put porodila. Ona je detaljno beležila koliko je novca odvajala za sve ono što jednoj bebi treba, a kada se te stavke uporede sa današnjim cenama u prodavnicama i drogerijama, jasno je da je prilična razlika u pitanju.

„Pelene su, recimo, bile oko 1.000 dinara, a sada su oko 1300. Primetila sam i da su porasle cene za dohranu i kozmetiku za bebe, to mi je dosta privuklo pažnju“, kaže Emilija.

Tako je Emilija, na primer, pre dve godine četku i češalj za bebu platila 800 dinara, a sada je ta cena 950 dinara.

Za deterdžent za pranje veša za bebe pre dve godine davala je 1.400 dinara, a sada on košta oko 1.500.

Toplomer za bebe ju je koštao 1.000, dok sada on košta oko 1.700.

Cene svih stavki se, logično, razlikuju u zavisnosti od kvaliteta i brenda, ali jasno je da je uglavnom sve poskupelo.

Recimo, bebi puder je Emiliju te 2021. godine koštao 130 dinara, a sada mu je nova cena 180 dinara, dok neki idu i preko preko 200.

Formula za bebe bila je 1.000 dinara, a sada ide i preko 1.400.

Dve flašice za bebe za koje je Emilija dala 1.600 dinara sada koštaju i preko 2.000 jer je samo jedna oko 1.000 dinara.

Poskupeli su i peškiri za kupanje – dva su ranije bila, kako kaže Emilija, 1.400 dinara sada je jedan preko 1.000 dinara.

Veliko pakovanje vlažnih maramica za bebe koje je bilo 700 sada je preko 800 dinara.

Silikonska kašičica za bebu otišla je sa 240 na oko 300 dinara.

Dobra stvar u svemu je, kako kaže naša sagovornica, što mnoge stavke za drugu bebu neće morati da kupuje.

„I druga beba će biti letnja, pa neću morati da kupujem većinu odeće, to će mlađe dete naslediti od starijeg. Slično je i sa kolicima i tim krupnijim stvarima koje mogu ponovo da se koriste“, kaže Emilija.

Oni koji pak moraju da po prvi put kupe te potrepštine za bebu treba da znaju da, recimo, tri bodića koje je Emilija pre dve godine platila 3.500 dinara sada koštaju oko 4.000. Naravno, sve to može da se nađe i jeftinije, cene variraju od brenda do brenda, ali da je gotovo sve skuplje – jeste.

Tako je, na primer, sterilizator za flašice ona ranije platila 7.000 dinara, a sada on košta skoro 8.000, s tim što mu cena ide i do 15.000.

Krevetac koji je Emiliju koštao 17.000 sada je preko 20.000.

Kolica za bebu koja su bile oko 60.000 sada su 70.000…

„Zbog svega toga treba planski ići u kupovinu, a ne stihijski, kao što ume da bude kad beba dođe. I treba naravno gledati šta je na akciji jer tako dosta može da se uštedi, budući da su nam mnogima plate ostale iste kao ranije dok cene nisu.“

Kad se sve sabere, Emilija je pre dve godine sračunala da je za prvu kupovinu za bebu, za stvari koje su neophodne nakon što se ona rodi i dođe kući, trebalo izdvojiti od 120.000 do 200.000 dinara, u zavisnosti od brenda i kvaliteta koji birate. Sada je to nesumnjivo i više.

„Mamama bih poručila da veruju u sebe jer teško jeste i ume da bude zastrašujuće kad se svede mesečna brojka, ali majčinstvo je jako lepo i, ako se dobro organizujete, ići će sve lakše, posebno ako imate podršku.“

BONUS VIDEO: Kome poveravamo decu na čuvanje

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram