Koliko često nabavljamo lekove iz neproverenih izvora

Foto: GORODENKOFF PRODUCTIONS / Sciencephoto / Profimedia

Negovanje tela i organizma radi održavanja zdravlja, preventivnog delovanja na potencijalne simptome tegoba i reagovanje u slučaju bolesti podrazumeva upotrebu raznovrsnih lekova, preparata i drugih medicinskih sredstava i tretmana.

U svakom trenutku planiranja nabavke i konzumacije, bitno je imati razvijenu svest o značaju kupovine od isključivo proverenih prodavaca, distributera i proizvođača, što je imperativ pouzdanosti i zdravlja.

Najbolje snabdevene apoteke karakteriše dostupnost fizičke prodaje u objektima, ali i razvijenost inovativnih web prodavica čiji je asortiman takođe bogat, raznovrstan i svima lako dostupan. Kupovina lekova i preparata treba da bude realizovana u proverenim virtuelnim prostorima apoteka čije poreklo je dostupno i jasno prikazano, poznato i prepoznatljivo u medicinskom i farmaceutskom svetu.

U tom smislu, vrlo je značajno izbegavati neproverene sajtove, izvore i lekove koji se preporučuju bez osnova i na bazi agresivnog medijskog oglašavanja.

Proverena apoteka za kupovinu pouzdanih lekova, preparata i drugih artikala

Svima je poznato da lekove treba nabaviti iz proverenih izvora, kao što je to apoteka. Kada je u pitanju postojanje web shop-ova, nekada pretraga pojmova i preparata može odvesti i na manje pouzdan i neproveren sajt, a da se ne oseti da se napustio prostor apotekarske prodaje, koje imaju razvijenu i online opciju, pored direktnih lanaca i fizički dostupnih objekata. Adrese od nepoverenja treba izbegavati, jer automatski nije pouzdano niti potvrđeno dejstvo preparata (probiotika, vitaminskih suplemenata, preparata za potenciju…) i lekova koji se nabavljaju od nesigurnih izvora.

Zbog toga, jedini bezbedni izvor za poručivanje lekova i medikamenata putem interneta jeste apoteka, na čijem sajtu su dostupne sve relevantne informacije od osnivanja do same prodavnice. Takođe, ponuđeni kanali nabavke na prvi pogled identičnih sredstava i lekova iz inostranstva po znatno nižim cenama moraju da se preskoče, kao i oni koji nude magična dejstva putem agresivnog oglasa, direktnog reklamiranja uz ubeđvanje. Pored apotekarskih izvora na našem tržištu koji su svima dobro poznati, prepoznatljivi, renomirani i odlično snabdeveni, nema potrebe za razmatranjem drugih i izvora iz inostranstva koji mogu nametnuti brojne probleme.

Važno je voditi računa o izvoru od kojih se nabavljaju lekovi i preparati

Sva medicinska sredstva i lekovi treba da budu nabavljeni iz proverenih izvora, pre svega jer se koriste u svrhu očuvanja zdravlja, oporavka ili ozdraljenja. Kako nepouzdani izvori u lancu nabavke nose sa sobom dosta nepoznanica i nesigurnosti, samim tim i dejstva medikamenata mogu biti potpuno neproverena, čak i ostaviti snažne posledice na zdravlje. Zbog toga, apsolutno je bitno izbegavati poručivanje lekova putem interneta od izvora koji su u inostranstvu i ne podrazumevaju asortiman apoteke i ne ulivaju poverenje, čak i kada se neprekidno oglašavaju.

Takođe, uvek je preporuka konsultovati se sa farmaceutom i lekarom pre nego što se nabavi određeni artikal, čak i kada je u pitanju apoteka. Nakon toga, bezbedni izvori snabdevanja kao što je apoteka pružaju neophodnu podršku uz odgovore na pitanja koja su postavljena putem sajta, sadrže sve tehničke i druge informacije o proizvodima, uz maksimalnu pouzdanost kupovine putem interneta.

Lekove ni u jednom slučaju ne treba nabavljati iz izvora koji nisu poznati, ili ne potiču sa teritorije naše zemlje. Nailazak na agresivne oglase sadržaja ubeđivanja, magičnog dejstva koja nisu realna, ni izvodljiva, treba u istom trenutku preskočiti i nikako poručivati medicinske artikle. Apoteka i njena online prodavnica su sigurno i provereno mesto za kupovinu lekova i srodnih preparata.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram