Osobine koje beba nasleđuje od ujaka – treća je izuzetno zanimljiva

beba ujak osobine nasleđivanje
Foto: Emma Kim / ImageSource / Profimedia

Iako je nasleđivanje osobina složen proces koji zavisi od mnogih faktora, istraživanja su pokazala da bebe nasleđuju određene karakteristike od ujaka.

Genetska sličnost

Ujaci dele određeni procenat gena sa svojim sestrama (majkom deteta), što znači da postoji mogućnost da dete nasledi neke karakteristike ili predispozicije od svog ujaka.

Fizičke karakteristike

Dete može naslediti određene fizičke karakteristike poput boje kose, boje očiju, oblika lica, visine ili građe tela koje su prisutne u genima ujaka.

Karakterne osobine

Dok geni igraju ulogu u formiranju ličnosti, okruženje i vaspitanje takođe igraju ključnu ulogu. Ipak, postoji mogućnost da dete nasledi određene karakterne osobine koje su prisutne kod ujaka.

Foto: Zero Creatives / ImageSource / Profimedia

Recimo – temperament, tj. sklonosti prema određenim emocionalnim reakcijama i ponašanja. Ujak može deliti određene genetske faktore s majkom koji utiču na temperament, što može uticati na nasleđeni temperament deteta.

Iako inteligencija deteta nije jednostavno nasleđena, postoji genetska komponenta koja može uticati na kognitivne sposobnosti deteta. Ako ujak ima određene genetske varijacije povezane s kognitivnim funkcijama, postoji mogućnost da će se te varijacije preneti na dete.

Beba od ujaka može da nasledi i predispozicije prema određenim ponašanjima, na primer, sklonost ka određenim hobijima, aktivnostima ili stilovima učenja. Ako ujak ima izražene sklonosti prema određenim aktivnostima ili interesima, postoji mogućnost da će dete naslediti te predispozicije.

Tu je i osetljivost na stres. Genetski faktori mogu uticati na način na koji se osoba nosi sa stresom i emocionalnim izazovima. Ako ujak ima određene genetske varijacije povezane s osetljivošću na stres, postoji mogućnost da će te varijacije biti prisutne i kod deteta.

Važno je napomenuti da su ovo samo opšte smernice i da smo svi jedinstveni.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram