Koje bolesti prete deci u Srbiji sad kad jenjava korona

deca virusi
Foto: Svetlana Zayats / Alamy / Alamy / Profimedia

Korona brojke u našoj zemlji, srećom, padaju i deluje kao da je pandemija pri kraju. Ipak, to sa druge strane znači da prostor dobijaju drugi virusi. Koje to zdravstvene tegobe prete deci sada kada korona jenjava i šta je najbolje činiti tim povodom, za naš portal govori pedijatar Slavko Dušanov.

„Kovid se polako smiruje i kod dece, ali javljaju se takozvani naši uobičajeni virusi. Između ostalog, sve je više slučajeva stomačnih virusa, ali i varičela jer se deca kod nas ne vakcinišu protiv njih. Dakle, kako korona slabi, ona ustupa mesto drugim boljkama“, kaže za naš portal pedijatar Dušanov.

Kako doktor kaže, virusi se ponašaju tako da, kada oslabe, zaraze više osoba da bi opstali, a klinička slika samim tim bude lakša.

A ta klinička slika u ovo doba godine i u ovim okolnostima može da bude jako slična za više bolesti – i za omikron, i za varičele, i za viruse prehlade. I šta onda roditelji da rade po tom pitanju?

„Obično svake četvrte godine bude epidemija varičele, s tim što je u tome jako bitno to što je klinička slika blaga. Deca čak često i nemaju temperaturu, imaju po par karakterističnih bubuljica i sve to uglavnom lako prođe za 10 do 14 dana.“

Doktor napominje i da ovih dana decu uveliko iz vrtića vraćaju kući zbog dve, tri bubuljice, ali ističe da na osnovu toga teško može da se zaključi da li je u pitanju varičela.

„Te bubuljice jesu karakteristične za varičelu, uglavnom u vidu mehurića, ali tek ako se posle par dana pojavi veći broj, i to u specifičnoj raspordeli, lekar zaključi da je to u pitanju.“

Doktor kaže da je najbitnije od svega, koji kog simptomi da se jave i koja god da je boljka u pitanju, da dete bude u karantinu jer su sve te sezonske bolesti zarazne.

„I ako je u pitanju stomačni virus ili virus prehlade ili omikron ili varičele, važno je da dete bude izolovano. Dakle, ako mu nije dobro, ima simptome, kija, kašlje, ima temperaturu, proliv, povraća, pojavile su se specifične bubuljice ili pak ima problema sa disajnim putevima, sve je to znak da je zarazno, tj. da nosi neki virus u sebi i da ga treba skliniti od druge dece i da ostane kod kuće.“

Srećom, svi ti zdravstveni problemi uglavnom prođu bez mnogo komplikacija.

„Nema potrebe prvih par dna odmah voditi dete lekaru ako, recimo, samo kija. Treba mu davati dosta tečnosti i vitamine u vidu voća i povrća jer deca uglavnom imaju blagu kliničku sliku. Možete i testirati dete odmah na omikron, ali svakako je bitno, koji god od ovih virusa da je u pitanju, da dete bude izolovano. A ako se situacija za tri, četiri dana ne popravlja, posebno ako temperatura ne spada i dete ima disajne tegobe, ako ima kratak dah, naročito deca sa bronhitisom, vrlo je važno otići lekaru koji će utvrditi šta je tačno u pitanju i dati odgovarajuće smernice.“

BONUS VIDEO: DAN MAJKE TROJKI

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram