Knjiga o uspavljivanju beba digla buru: Mame traže zabranu

Mama i beba Foto:Shutterstock

Knjiga "Naučite dete da spava", autorke Nevene Lovrinčević, izazvala je pravu buru među roditeljima. Naime, pokrenuta je peticija da se knjiga zabrani, jer se u njoj preporučuje kontroverzna Febreova metoda uspavljivanja beba. Ta metoda nalaže da bebu ignorišemo kada plače, a mame iza peticije tvrde da je to jako štetno za razvoj deteta.

„Naučite dete da spava“ je knjiga koju je Nevena Lovrinčević objavila 2007. godine u izdanju „Kreativnog centra“, a koja je sada dospela u žižu javnosti jer grupa mama traži da se ova knjiga povuče iz prodaje.

„U ovoj knjizi roditeljima se predlaže da se ne odazivaju na plač svojih beba, kako bi ih naučili da se same uspavljuju. Iako ovo jeste metoda koja je u prošlosti bila široko rasprostranjena (Ferberova metoda ili ‘cry it out’), novija saznanja ukazuju na potencijalno veoma štetan uticaj koji ovakvo tretiranje bebinih potreba ima na psiho-fizički razvoj deteta“, navodi se u peticiji koju potpisuje Mirjana Arsenović Rabasović.

U pitanju je metoda koja se preporučuje i u srpskim domovima zdravlja, u kojima roditelji čak dobiju tabelu sa vremenom u kojem treba da ostave bebu da plače. To može biti do čak 45 minuta.

„Bebe nemaju razvijen deo mozga koji je zadužen za samoregulaciju i upravo su iskustvo ophođenja roditelja prema bebi i blagovremeno reagovanje na njen plač, u direktnoj vezi sa načinom na koji se grade ove neuronske veze u mladom organizmu“, piše u peticiji grupe majki.

„S obzirom da se rađamo sa približno četvrtinom veličine svog budućeg mozga, a do kraja prve godine on poraste do svoje dve trećine, ovo je najintenzivniji i najosetljiviji period njegovog formiranja. Tepajući (najčešće) majčin glas i nežan dodir su glavni stimulansi za otpuštanje hormona koji tom mozgu omogućavaju tako ubrzan rast, a za njegov pravilan razvoj neophodna je regulacija bebinih emocionalnih stanja od strane roditelja. Nasuprot tome, neodazivanje na bebin plač predstavlja izuzetno traumatično iskustvo, koje može uticati na njen dalji emocionalni, neurološki, psihološki i intelektulani razvoj, pa i na fizičko zdravlje. Istraživanja ukazuju da se stres koji dete doživi u ranom uzrastu odražava na njegov nervni sistem i direktno utiče na lučenje hormona i funkcionisanje žlezda sa unutrašnjim lučenjem, stvara hormonski disbalans, i odgovoran je za nastanak većine bolesti (mentalnih, kardiovaskularnih, autoimunih, migrena i drugih). Zabrinute smo što se ponavljanjem ove metode u bebinom telu oslobađa kortizol, toksični hormon koji izaziva oštećenja na bebinom mozgu“, dodaje se.

Mame koje su pokrenule petiju takođe smatraju da zanemarivanje bebinih potreba, kojem podučava knjiga „Naučite dete da spava”, primer zastarelog, dokazano štetnog, koncepta, čija je posledica ta da se bebi šalje poruka da može da plače ali da niko neće doći tj. da svet u kojem se (tek) rodila nije sigurno mesto. Pozivaju se na knjige stručnjaka Gabora Matea, Džona Boulbaja, Karlosa Gonzalesa – koji su psiholozi.

Nakon pokretanja peticije, stigao je odgovor i same autorke knjige, Nevene Lovrinčević.

Ona smatra da njena knjiga „Naučite dete da spava“ pruža mnogo više informacija nego što je to primena metode o kojoj govore autorke peticije. Knjiga, kako Lovrinčević kaže, sadrži objašnjenja „ciklusa spavanja, podatke o tome zašto određeni postupci i ponašanje roditelja vode ka lošim navikama spavanja kod deteta, kako formirati dobre obrasce spavanja“.

„Metodom Cry it out (CIO), koju je opisao Ferber, predviđa se maksimalno vreme od 30 minuta tokom kojeg roditelj ne ulazi u sobu da umiri dete. Neke metode CIO (Ferber nije jedini autor takve metode, jer postoje brojni autori sa sličnim verzijama: Murkoff, Weissbluth, Hogg, Blau, Buckman…) preporučuju i da to vreme bude do 45 minuta. Maksimalna vremena koja sam ja preporučila u knjizi su pet minuta (za decu koja ne žele da ostanu u svom krevetu) i 15 minuta (za decu koja se odvikavaju od uspavljivanja). Vremena sam skratila u odnosu na druge tehnike CIO upravo radi izbegavanja narušavanja odnosa roditelj–dete“, kaže Lovrinčević u saopštenju.

Takođe navodi da je dala detaljan opis preporuke ponašanja roditelja pri primeni metode.

„Kratak ulazak, smireno i nežno ponašanje prema detetu, kao i skraćena vremena u odnosu na druge metode CIO, usmereni su na to da postignu maksimalan efekat u formiranju dobrih navika spavanja bez narušavanja odnosa poverenja deteta i roditelja. Ova metoda, kao i brojni drugi pristupi u roditeljstvu, svakako će odgovarati nekim roditeljima, a drugima ne. Smatram (kao što sam jasno rekla i u svim svojim knjigama, ali i u razgovorima s roditeljima) da je to sasvim u redu, kao i da svaki roditelj u svakom aspektu roditeljstva treba da traži ono što je za njega i dete najefikasnije i što im najviše odgovara. Ne postoji model ili metod koji će uvek i svima odgovarati. O nepostojanju kratkoročne i dugoročne štetnosti primene metode CIO u uspavljivanju deteta govori studija iz 2016. godine, u kojoj se navodi da su deca uspavljivana metodom CIO spavala bolje od dece iz kontrolne grupe, kao i da procenom emocionalnih/bihejvioralnih problema jednu godinu posle primene metode CIO nisu nađene nikakve razlike u odnosu na kontrolnu grupu“, kaže Lovrinčević, pozivajući na nekoliko studija.

Mama i beba, majka, beba
Foto: Shutterstock

U međuvremenu, recenzije knjige su pomešane. Na sajtu jedne izdavačke kuće čitaoci su pisali sledeće komentare:

„Beba od 8 meseci se budila 4-5 puta noću i bilo je potrebno ljuljanje, pevanje i dojenje da zaspi. Preko dana jedva da je spavala dva puta po pola sata. Saveti u knjiži su nam se učinili vrlo logičnim i dosledno smo primenjivali savete. Beba nijednom nije sama zaspala. Sve što smo postigli da počne da se zacenjuje, iako nije nikada ranije, da odbija da spava u krevecu, iako to ranije nije bio problem, da se noću budi više od 10 puta i da preko dana više uopšte ne spava. Kako je spustimo, počinje neutešan plač i nekad čak povraćanje. Proklinjem dan kad sam kupila knjigu. Da napomenem da smo bili vrlo pažljivi i dosledni u sprovođenju mera“.

„Fantastičana knjiga. Žena bi trebala da dobije Nobelovu nagradu. Beba sa 6.5 meseci konačno spava celu noć od 8 do 7 ujutru. Prvi put je plakala oko sat vremena, sledeći put 20 naredni put 10 minuta. Sada i kada se probudi samo se okrene na drugu stranu bez plakanja“.

„Ne pomaže kod situacija kad dete nema svoju sobu, a većina roditelja u Srbiji nema posebnu sobu za bebu. Probali smo i nismo uspeli“.

„Ova knjiga je čudesna. Da sam samo znala za nju ranije. Nego smo ludeli od nespavanja do 10. meseca, misleći biće bolje, raste pa će se promeniti… Naučiće da spava.. Ali bilo je samo gore. Beba nam se budila i po 10 puta noću, tražeći nas. Nije znala sama da nastavi da spava kada se probudi. U knjizi je lepo objašnjeno, da je normalno da se beba probudi isto kao i odrasli, ali odrasli nisu ni svesni da su se probudili i nastavili su da spavaju. A beba se probudi, i odmah traži ono što je za nju jedino poznato u takvoj situaciji, mamu ili tatu. Jer bez njihove pomoći ne ume samo da nastavi dalje – jer je tako navikla! A kada se bude naučila bez ičije pomoći da samo nastavi da spava, spavaćete i vi roditelji. Mojoj devojčici je trebalo 3 dana da skroz nauči. Već prve noći smo mi prespavali celu noć. Bukvalno ostanete u čudu- da li je ovo moguće? Da li je ovo stvarno? Samo dosledno pratite knjigu i hrabro. Srećni i vi i beba“.

Foto: Shutterstock

„Kreativni centar“ je odbio da knjigu povuče iz prodaje.

„Deo koji pominjete odnosi se na predlog metode uspavljivanja i samo je jedan aspekt koji se u knjizi obrađuje, pri čemu je autorka baš tu veoma vodila računa o tome da se ni na koji način ne naruši blizak odnos roditelja i deteta, naglašavajući kontinuirano u knjizi njegov krucijalni značaj za razvoj i dobrobit samog deteta. Takođe, na nekoliko mesta u knjizi, kao i na samom kraju, jasno je naznačeno da su svi saveti samo predlozi i da su roditelji slobodni da biraju one koji im odgovaraju. Naš tim brižljivo bira naslove i uvek konsultuje stručne recenzente za datu oblast. Politika naše kuće jeste da roditeljima pružimo što širi izbor, te u našoj ponudi postoje i druge knjige koje se bave ovom tematikom“, poručio je urednički tim „Kreativnog centra“.

***

Bonus video: Kako izgleda dan majke trojki

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram