Kalendar trudnoće – šta je dozvoljeno, a šta zabranjeno konzumirati

Kalendar trudnoće
Kalendar trudnoće Foto: Sam Edwards / Hoxton / Profimedia

Trudnoća, period u trajanju od 9 meseci, poznato i kao čuveno „drugo stanje“, sigurno je jedno od najlepših doba u životu svake žene.

Kalendar trudnoće predstavlja detaljan pregled po nedeljama, i u okviru njega može se definisati stepen razvoja ploda, zatim neophodne ali i zabranjene materije za konzumaciju. Da bi se trudnoća odvijala u skladu sa pravilima struke i napretkom u svakom trimestru, neophodno je da folna kiselina bude deo svakodnevnice. Sa druge strane, uzimanje lekova na „svoju ruku“ kao što su tablete za artritis, smirenje i druge namene, važno je izbegavati, osim u slučaju detaljnih analiza i preporuka stručnih lekara.

Folna kiselina ima veliki značaj za razvoj ploda

Čak i kada je kalendar trudnoće na početku, definisan prethodno određenim poslednjim ciklusom i predviđenim terminom za porođaj, postoje određene korisne materije koje mogu učiniti „drugo stanje“ opuštenijim, sigurnijim i naprednijim. Folna kiselina je nezaobilazan vitamin, koji ima veliku ulogu za razvoj eritrocita – crvenih krvnih zrnaca.

Kao deo grupe vitamina B, ova korisna supstanca utiče na kvalitetniji san, smanjuje osećaj umora, anksioznost i depresivna stanja.

U medicinskom domenu, folna kiselina utiče na osnaživanje dnk sistema i sprečava pojavu anemije, istovremeno stvarajući brži i kvalitetniji razvoj ploda. Kalendar trudnoće obično u prvom trimestru podrazumeva unos ove materije kroz suplemente, dok dodatna količina može biti sadržana u žitaricama, hlebu, pirinču, spanaću i brojnom drugom zelenom povrću. Važno je da hrana bude pripremljena na prirodan način i bez iscrpne obrade i prokuvavanja, jer se na taj način gube vrednosti vitamina i korisnih sastojaka.

Tablete za artritis je poželjno izbegavati tokom trudnoće

Tokom trudnoće postoje određene materije, posebno lekovi koji se ne preporučuju nikako za konzumiranje, bez obzira na trimestar, nedelju i stepen razvoja ploda. Tablete za artritis su upravo jedni od njih, pored lekova za smirenje, hipertenziju, psorijazu i slično. U slučaju reumatskih tegoba i problema, doktori mogu predložiti određene manje doze zamene za prvobitan lek, čija je konzumacija gotovo zabranjena, pogotovo nakon 24. nedelje trudnoće . Artritis utiče na stvaranje osećaja umora i kontinuirane iscrpljenosti i ukočenosti, dok su svi zglobovi u stanju bola i otoka, čak i upale. Ipak, određene masaže, suplementi i vitamini mogu smanjiti naporne bolove i grčeve, kako bi se tablete za artritis maksimalno izbegle tokom trudnoće.

Ukoliko se problemi sa artritisom javljaju pre začeća, najsigurnija opcija jeste primarno lečenje, pa tek onda planiranje prinove za nekoliko meseci nakon sprovođenja terapije koju odredi lekar. U slučaju da je bolest prisutna i tokom drugog stanja, kontrolisanje trudnoće mora biti organizovano u skladu sa mogućom i preporučljivom terapijom za svaku nedelju, mesec i tromesečje. Najvažnije je maksimalno izbeći jake lekove, kao i generalno bilo koje supstance koje mogu ostaviti posledice na razvoj ploda. Zato je preporuka razmišljati unapred i lečiti tegobe pre trudnoće.

Određivanje verovatnih datuma i toka „drugog stanja“, efikasno se vrši uz kalendar trudnoće. Ne samo da se navode osnovni podaci o trimestrima, relevantnim datumima, nedeljama i terminu porođaja, već se može i napraviti kompletna organizacija toka trudnoće. Na taj način, u zavisnosti od meseca ili nedelje određuje se unošenje suplemenata ili prirodnih materija kao što je folna kiselina, dok su druge strogo
zabranjene, nekada u definisanom periodu, a nekada tokom čitave trudnoće, baš kao što su tablete za artritis.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram