Kako se pravilno beba drži za ruke dok prohodava

Beba
Foto: ian mcilgorm / Alamy / Profimedia

Saveti FizioMame o prvim koracima.

Kada dođe vreme da vaše dete napravi prve korake, veoma je važno da to uradi pravilno i bezbedno. U tim trenucima, roditelji treba na pažljiv i obazriv način da pomognu bebi da stane na noge i napravi prve korake.

Držanje bebe za ruke dok uči da hoda najbolji je način da joj pomognemo da se oslobodi. Međutim treba voditi računa o načinu na koji to radiste.

Nedavno se na Instagramu pojavio video o navodnom pravilnom držanju deteta tokom hodanja, a kako bismo bili sigurni da li je to stvarno ispravan način pitali smo diplomiranu fizioterapeutkinju Hristinu Andrašević, na društvenim mrežama poznatiju kao FizioMama.

„Iako svakodnevno viđamo situaciju da roditelji vode dete za ruke, tako što im podižu iznad glave, stvarno bi bilo dobro da prestanemo to da radimo, i da se usmerimo ka tome da bebe samostalno prohodaju. Ali, pre toga treba pravilno da se prođu sve faze, a tu podrazumevam:

Da samostalno ustane iz iskoraka, da se lepo uspravi, da stoji pravo, da hoda prvo uz nameštaj koristeći bočni hod, pa tek onda da krene unapred“, objašnjava nam Hristina.

Kako se nekim roditeljima „žuri“ da njihovo dete što pre prohoda, oni stavljaju bebe u guralice ili ih šetaju držeći ih za ruke. Hristina nam je objasnila koji je pravilan način.

„Kada su bebama ruke podignute na gore, kao na snimku, mi im pomeramo težište tela, pa su potpuno nestabilni, nesigurni i mi smo ti koji namećemo pokrete, ritam i brzinu koraka, a ne ono što bi beba inače sama odabrala da se prati njen ritam. Na snimku je predloženo da držimo bebine ruke na drugi način. Ako mene pitate, ja bih se pre potrudila da ih usmerim na to da sve prethodne faze dobro savlada, da bi kad je spremna, ustala samostalno, iz čučnja nasred sobe i krenula da hoda. Da, potrebno je puno vežbe, strpljenja i da ih pustimo da krenu, kad budu spremni, ne kad mi to hoćemo“, kaže nam Hristina.

Ona objašnjava da bebu treba da držimo u periodu kada uči da stoji oko struka, karlice, da je usmerimo da odmah stane na puno stopalo, tako neće biti potrebno da je držimo za ruke kad bude krenula da samostalno hoda.

Inače, kod manjih beba, pre nešto se osposobe da hodaju, roditelji ih često nepravilno podižu.

„Roditelji ih podižu ispod miške u naručje. Njima onda ostanu takve šeme pokreta, pa negde oko osam beba krene da pruža ruke roditeljima da je podignu, i oni to urade na takav način. Kasnije se na to nadovezuje da beba traži da je vodimo za ruke. Zato treba od početka naučiti pravilno postupanje sa detetom, da bismo izbegli neke uobičajene zamke, jer svi to tako rade.

Još jedna napomena – roditelji, čuvajte svoja leđa! Ne morate da se savijate. Bebe će i bez toga da prohodaju, samo im dajte malo više vremena, i poverenja u njih i njihove sposobnosti“, savetuje FizioMama.

***

BONUS VIDEO: Šajlo Džoli Pit – Ćerka Anđeline Džoli je najslobodnije dete Holivuda

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram