Kako priče za laku noć zaista utiču na decu

priče za laku noć
Foto: Simon Regan / Alamy / Profimedia

Deca upijaju sve oko sebe dok su mala, pa je dobra ideja da to iskoristite i naučite ih nekim sjajnim navikama, poput čitanja. Bez obzira na godine, priče za laku noć će kod vašeg deteta podstaći razvoj mozga, ojačati vašu vezu i pomoći mu da stekne važne veštine koje će mu služiti celog života.

Dete će se naučiti strpljenju

Biti strpljiv je vredna veština u životu koja mnogima nedostaje. Srećom, tome se deca mogu naučiti od najranijeg uzrasta jer slušanje priča koje im čitate mališane čini strpljivijim. Razvijanje strpljenja ujedno čini vaše dete boljim u aktivnom slušanju. Tako će ono u budućnosti biti dobar slušalac uz kog će se drugi osetiti cenjeno.

Obogatiće svoj rečnik

Brojne studije su pokazale da su vrlo mala deca kojima su roditelji čitali priče mogla da razumeju kasnije više reči od beba kojima nisu čitali. Rezultati jednog istraživanja su pokazali da se receptivni rečnik dece povećao za 40 odsto, dok je brojka u grupi kojoj se nije čitalo bila 16 odsto.

Razvijaće maštu

Čitanje podstiče našu maštu, tako da je razumljivo što razvija maštu i kod mališana. Što više čitamo svojoj deci, to im postaje lakše da zamisle te reči i priče koje čuju. Taj stalni trening mozga poboljšava sposobnost deteta da zamišlja i bude kreativnije i otvorenije za nove ideje.

Učiće šta je empatija

Pokazalo se da empatija i čitanje idu zajedno. Kada deci roditelji čitaju ili kad ona malo starija sama čitaju priče, imaju priliku da vide i dožive tu priču iz ugla lika. Na taj način mogu da razumeju šta se dešava sa junacima, da osete njihova iskustva i razumeju njihova osećanja, piše Bright Side.

Bolje će komunicirati s drugima

Čitanje poboljšava sposobnost deteta da se angažuje i komunicira. Pritom, dešava se da deca često prekidaju roditelje s raznim pitanjima dok im čitaju, ali to je zapravo veoma dobra stvar. Pokušajte da odgovorite na sva detetova pitanja, a možete i da ono što se dešava u priči povežete sa nečim što vam se desilo. Pomozite detetu da se i ono uključi tako što ćete ga pitati kako se neki lik oseća ili šta bi sledeće moglo da se dogodi.

Više će obraćati pažnju

Deca, posebno mala, teško zadržavaju pažnju, pa će ih priče za laku noć naučiti koncentraciji i sposobnosti pažnje. Da bi saslušali priču i razumeli je, potrebno je da budu mirni, te rezultat mogu biti ređi izlivi besa, ako ih, recimo, dete ima. Pritom, ako detetu redovno čitate, vrlo je moguće da će bolje pamtiti, a to će mu biti od velike koristi u školi i kasnije u životu.

Razviće ljubav prema čitanju

Ako deci počnete da čitate još dok su mala, ona će razviti strast prema knjigama i čitanju. A to znači da će ih i kasnije voleti, možda i više od video-igrica i TV-a, što je svakako plus.

BONUS VIDEO: DAN MAJKE TROJKI

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram