Kako vaspitati dečaka da poštuje devojčice i žene

vaspitavanje dece nasilje silovanje
Foto: Nenad Lazić/Nova.rs

Loše vesti su nam se gomilale u poslednje vreme, pre svega one koje govore koliko je seksualnih napasnika među nama. Nema sumnje da se problem mora rešavati, ali veliko je pitanje odakle početi. Stručnjaci veruju da je polazna tačka odgajanje dečaka tako da nauče da poštuju devojčice i žene, a ne da izrastaju u seksualne predatore.

Pre nekoiko nedelja Srbija se digla na noge nakon ispovesti glumice Milene Raduović da ju je, kad je imala 17 godina, silovao učitelj glume Miroslav Mika Aleksić. Pre nekoliko dana potresla nas je i vest da je četrnaestogodišnji dečak silovao godinu dana mlađu devojčicu, a njegov drug sve snimao telefonom. Da se ovakvi jezivi slučajevi ne bi iznova i iznova ponavljali, treba sprečiti problem u korenu, a ne samo se baviti posledicama, smatraju stručnjaci.

Geri Barker, direktor organizacije Promundo koja širom sveta organizuje obuke za dečake kako bi se zaustavilo rodno zasnovano nasilje, za portal fondacije Ujedinjenih nacija objasnio je kako pristupiti ovom problemu.

Silovatelj se ne rađa preko noći

„Nije se Harvi Vajnstin samo jednog jutra probudio i postao potpuni mizogin. Takve osobe jesu, bez sumnje, odgovorne za svoje postupke, ali problem uglavnom potiče iz porodice, od načina na koji su odgajane – da veruju da su uvek u pravu, da su tuđa tela njihova, da je njihova moć nad drugima normalna i da su oni glavni u seksu“, kaže Barker.

Pročitajte još:

On dodaje da napasnici nasilje čine zato što imaju moć nad ženama i koriste je, a neretko su i bogati, uticajni, slavni. Međutim, onih koji napastvuju žene ima u svim sferama života. Zato treba poći od vaspitavanja dece.

„Ako želimo da odgajamo generacije dečaka koji poštuju žene i devojke, kao i druge dečake i muškarce, moramo da razgovaramo o moći i jednakosti i o seksu i seksualnosti. I moramo da budemo sigurni da razgovaramo sa svima.“

Barker izdvaja i metode koje njegova organzacija koristi u mnogim zemljama širom sveta.

„Često tražimo od dečaka i devojčica da se postave u uloge – da jedna grupa glumi romantičnu vezu zasnovanu na poštovanju, a druga onu zasnovanu na nasilju ili dominaciji. Bilo da su ta deca u Rio de Žaneiru, Pitsburgu ili Kabulu, ona često imaju problem da prikažu odnos zasnovan na poverenju, jednakosti i nenasilju. S druge strane, njihove predstave o nasilnim vezama zapanjujuće su stvarne“, priča Barker kako mnoga deca priznaju da nikada nisu videla vezu zasnovanu na poverenju.

Barker navodi i druge primere koji govore o seksualnom obrazovanju kod mladih, koje je preduslov da izrastu u zdrave osobe.

„U našim sesijama pobrajamo izvore iz kojih oni uče o seksu. Većina kaže da se informišu od vršnjaka ili starije braće i sestara. Samo nekolicina kaže da je to bilo od roditelja. Takođe, dečaci vrlo često o seksu uče iz porno filmova. I brojne studije po svetu su potvrdile koliko takvi sadržaji oblikuju seksualne stavove mladih ljudi, što je vrlo pogrešno.“

Još jedan veliki problem je i to kakve poruke dečaci dobijaju od okoline o tome kakav je pravi muškarac.

„Istraživanja sprovedena u SAD, Meksiku i Velikoj Britaniji kažu da skoro dve trećine mladića veruje da biti muškarac znači ponašati se grubo, da treba prikrivati nesigurnost, da treba biti glavni u seksu i nikada se ne povlačiti iz tuče/sukoba. A što više mladići veruju u ovakve stavove, veća je verovatnoća da će maltretirati i seksualno uznemiravati ženu ili devojku.“

Dakle, jasno je da je ključ i svemu suprotnom od toga, čemu i treba učiti dečake.

Otvoreno pričati o zdravom seksu

Barker naglašava da u svetu ima velikog pomaka u pružanju podrške ženama i devojakma što se tiče rodno ravnosparvnih uslova na poslu, u društveno-političkoj sferi, ali da prečesto odgajamo svoje sinove da žive ograničenih stavova, kruto, bez poštovanja prema ženama.

„Moramo da radimo na promenama svaki dan – kao nastavnici, roditelji, odrasli koji komuniciraju sa dečacima i devojčicama. Moraju da deluju i lekari, treneri, starija braća i sestre, tetke i ujaci. Svi moramo da otvoreno i iskreno razgovaramo o zdravom sporazumnom seksu da bi dečaci izrasli u muškarce pune poštovanja.“

I Amerilki centar za kontrolu i prevenciju bolesti izdvaja putokaz kojim treba ići.

Pomoći mladima da izgrade pozitivne veštine komunikacije, uključujući rešavanje sukoba i kako se zdravo nositi sa emocijama.

Vežbati i kao primer pružati zdrave bezbedne veze i intimne odnose kako bi mladi bolje spoznali veštine da na ispravan načun upoznaju budućeg partnera i uđu u intimnu vezu.

Promovisati zdrave seksualnosti razgovorom o seksualnom ponašanju, seksualnoj komunikaciji, o tome šta su pristanak i poštovanje.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram