Kako finske škole „zarađuju“ od kladionica

Finska škola, Foto: Heikki Saukkomaa / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Zamislite zemlju u kojoj prihod od klađenja odlazi za školstvo! E ja živim u takvoj zemlji.”

Dušica Božović je profesorka srpskog jezika sa master diplomom iz lingvistike. Radila je kao rukovodilac lingivstičkih programa u Petnici, a pre malo više od deset godina odlazi u Finsku gde takođe radi u obrazovnom sistemu, na različitim pozicijama. Dušica na svom Instagram profilu deli informacije o tome kako zapravo izgleda školstvo u Finskoj i uopšte briga o porodici iz prve ruke, i to kako i sama kaže: „Bez preuveličavanja i preumanjivanja.”

Kakve veze imaju kladionice i školstvo?

Skoro je napisala kakve veze imaju kockanje i kladionice sa školstvom u ovoj državi i sve zvuči kao velika bajka, ali nije.

Kako ističe u objavi, tamo postoji finska državna kompanija za klađenje, kockanje i druge igre na sreću, te nijedno drugo lice nema pravo na otvaranje kladionice ili kockarnice. Ono što je posebno zanimljivo jeste da se sav profit te kompanije „Veikkausa” raspoređuje po ministarstvima, a Ministarstvo obrazovanja i kulture dobija čak 53 odsto. Godine 2019. profit im je bio milijardu evra, pa računajte koliko para je otišlo na školstvo.

Šta deca jedu u školama?

Prvo, važno je naglasiti da je u Finskoj obrok u školama – besplatan.

Prema Dušicinoj objavi, u ovoj zemlji je organizovanje školskog obroka počelo još u 19. veku. Zakon o besplatnom školskom obroku prvi put je donet u Finskoj 1943. godine – tokom rata. Školski obroci se stalno razvijaju u saradnji sa učenicima, na primer, kroz nekoliko menija zasnovanih na povratnim informacijama učenika. Takođe, izbor hrane uzima u obzir alergije učenika (laktoza, gluten), različite verske zajednice ili vegetarijance i vegane.

A, osim toga što je Fincima od izuzetne važnosti da sva deca u školi imaju besplatno toplo jelo, oni veliku važnost pridaju i povrću, te imaju čitav sistem kako da đake navedu da jedu više povrća.

„U gradu Kotka je, počev od ove školske godine, zamenjen redosled hrane na liniji u školskom restoranu. Ova promena sprovedena je zbog preporuke o ishrani, prema kojoj mladi unose premalo povrća, ali i zbog želje da mladi počnu da se hrane odgovornije, jer smanjenjem količine mesa koju jedemo činimo dobro našoj planeti”, napisala je Dušica u svojoj objavi.

Savet za sve roditelje

„Grad Helsinki je izradio brošuru o školi namenjenu porodicama koje su se upravo doselile u Finsku. U njoj navode sedam saveta o tome kako porodica može pružiti podršku đaku”, napisala je Dušica.

Listajući njenu objavu i savete koje Finska država daje roditeljima, shvatamo da je većina skroz primenjiva i na našu zemlju, a neki od njih su:

Pokažite interesovanje za školovanje svog deteta. Učestvujte u izradi domaćih zadataka i podržite dete u spremanju za testove.

Posvetite vreme svom detetu i budite prisutni u njegoovm svakodnevnom životu.

Pobrinite se da vaše dete koristi medije umereno, bezbedno i odgovorno.

Budite roditelj svom detetu, postavljajte mu i granice.

***

Bonus video: Poznate mame u borbi za starateljstvo nad decom

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram