Kako da svađe braće i sestara prestanu

Svađe
Foto: Olga Borsh / Alamy / Alamy / Profimedia

Eno ih opet, bore se i vrište zbog te iste plišane igračke i onog poslednjeg parčeta pice. Koliko ste puta morali da igrate sudiju između njih dvoje? Postaje iscrpljujuće. Frustrirani ste, preplavljeni i iskreno, jednostavno ste umorni od stalnih svađa vaše dece. Evo kako da rešite ovaj problem.

Pedijatar Sigmund Nor nudi nekoliko korisnih saveta za stvaranje mirnog, kooperativnog kućnog okruženja u onim trenucima kada ne možete, a da ne pomislite: „Zašto se svi ne možemo jednostavno slagati?“

Rivalstvo je neizbežno, ali savladivo

Prvi korak u tome da porodične svađe postane lakše upravljati je razumevanje njihovih uzroka. Vaša deca se ne svađaju samo zato što je jedna igračka bolja ili jedan komad torte veći. Umesto toga, većina svađa nastaje zbog osnovnih uzroka kao što su red rođenja i porodična dinamika.

Prisutno je takmičenje za vašu pažnju, kao i razlike u fazama razvoja koje mogu dovesti do trenutaka ljubomore ili nerazumevanja. To rivalstvo može da utiče na njih i kako budu stariji može ostaviti traga na njihov osećaj samopoštovanja, kao i na odnose sa prijateljima. Većina ovih uzroka, poput razlike u godinama ili temperamenta, nemoguće je promeniti. To čini rivalstvo među braćom i sestrama, nažalost, neizbežnim.

„Sva nada nije izgubljena. Ne postoji način da se svađa zauvek zaustavi, ali postoji mnogo načina da se minimalizuje sukob i maksimizira produktivno rešenje. Počnite sa malim promenama“, kaže dr Nor.

Zato daje 10 najboljih saveta za prevenciju sukoba i intervenciju među decom:

Sprečavanje rivalstva među braćom i sestrama

Postoji pet načina da se stvori porodična dinamika u kojoj je rivalstvo braće i sestara retkost, a ne norma:

Ostanite mirni, tihi i pod kontrolom

Obratite pažnju na to šta vaša deca rade kako biste mogli da intervenišete pre nego što situacija počne ili eskalira. Budite smireni i vaša deca će naučiti da rade isto.

Stvorite kooperativno okruženje

Izbegavajte da upoređujete svoju decu, dajte prednost jedno drugom ili ohrabrujte takmičenje između njih. Umesto toga, stvorite mogućnosti za saradnju i kompromis.

Ne zaboravite da date i dobar primer

Način na koji roditelji komuniciraju jedni sa drugima predstavlja primer kako njihova deca treba da komuniciraju. Ako vaša deca vide da vi ili vaš supružnik zalupite vratima ili imate glasne rasprave, veća je verovatnoća da će to učiniti i da to vide kao ispravan način rešavanja njihovih problema.

Slavite individualnost

Deca će se manje svađati ako osećaju da cenite svakog od njih kao pojedinca. Počnite tako što ćete izbegavati etikete i dajte svakom detetu do znanja da je posebno za vas tako što ćete provoditi vreme sa njim pojedinačno. Ako jedno dete voli da trči napolju, zgrabite patike i upijajte sunce sa njima. Ako drugo dete voli da provodi vreme čitajući svoju omiljenu knjigu, privijte se pored njega. Zatim, pobrinite se da svi imaju dovoljno prostora i vremena da budu sami.

Planirajte zabavno porodično vreme

Porodične večere, igranje društvenih igara, provođenje vremena u parku i obavljanje aktivnosti su odličan način da se deca povežu i podele pozitivna sećanja zajedno. Ovi trenuci daju deci manje podsticaja da se međusobno svađaju i daju im priliku da provode više vremena sa vama.

Tretirajte decu pošteno – ne jednako

Za roditelje je pravičnost neophodna, ali pošteno ne znači uvek jednako. Kazne i nagrade treba da budu prilagođene individualnim potrebama vaše dece. Na primer, ne morate da date dvoje dece istu igračku. Umesto toga, dajte im različite igračke koje odgovaraju njihovom uzrastu i interesovanjima. Takva pravičnost će mnogo pomoći.

Intervenisanje u svađama između braće i sestara

Šta radite kada dođe do tih neizbežnih tuča? Dr Nor savetuje pet načina da rešite nesuglasice na pozitivan način:

Za svađu je potrebno dvoje

Retko ćete biti svedoci događaja koji su doveli do tuče. Umesto da igrate igru krivice, fokusirajte se na ulogu svakog deteta u situaciji.

Slušajte

Tokom svađe, većina dece je frustrirana i emotivna. Slušajte svoju decu i poštujte njihova osećanja. Iako njihove emocije nisu izgovor za negativno ili agresivno ponašanje, veća je verovatnoća da će deca sarađivati ako osećaju kao da ih zaista neko sluša. Ako vaše dete počne da udara, ponovite da se nasilje ne toleriše i da nije prihvatljivo. Recite im da je upotreba njihovih reči jedini način da se reši problem i da ćete biti tu da ih saslušate.

Dajte deci alate za rešavanje problema

Da biste izbegli buduće sporove, iskoristite konflikt kao priliku da svojoj deci pružite alate za rešavanje budućih problema. Pokažite kako bi mogli da ugroze, podele ili pristupe sličnoj situaciji na pozitivniji, prikladniji način.

Neka kazne budu privatne

Ako svađa između braće i sestara rezultira potrebom za kaznom, izbegavajte da taj razgovor iznosite u javnost. Ovo može osramotiti dete pred njegovom ili njenom braćom i sestrama, stvarajući veći animozitet među njima. Ovo je vreme da se nauči lekcija – a ne da se objavljuje, zato sa detetom sve rasprave vodite nasamo, prenosi Healthessentials.

Imajte porodični sastanak

Okupite porodicu i razgovarajte da biste svima dali priliku da kažu šta žele. To je takođe prilika da se uspostavi kućna pravila koja se članovi porodice mogu složiti da poštuju. Okačite ova pravila u javnom prostoru, kao što je kuhinja, kako biste sve podsetili na njihovu posvećenost da budu srećna, zdrava porodica.

Braća i sestre će se svađati bez obzira na sve. Međutim, tehnike rešavanja problema kojima ih sada podučavate dobro će im poslužiti kako budu odrastali i dosta će uticati na njihov odnos prema svakodnevnom životu.

***

Bonus video: Poznate mame u borbi za starateljstvo nad decom

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram