Kako da pomogneš osobi koja je izgubila nekog voljenog

Foto: Hans Gutknecht / Zuma Press / Profimedia

Nažalost, došlo je takvo vreme da vesti o nečijoj smrti gotovo svakodnevno dolaze do nas. Pandemija je mnogima oduzela voljene. Ukoliko ste se pitali kako da pružite podršku onima koji tuguju, ovo su saveti psihologa.

Tugovanje je jako mučan i dug proces i u normalnim okolnostima – a ova globalna pandemija učinila ga je još gorim i težim.

Porodice u dosta slučajeva nisu ni mogle da provode vreme sa voljenom osobom koja je bila bolesna, što otežava naše suočavanje sa smrću. Ožalošćeni se mogu osećati izolovanim od sveta.

Da bismo pomogli osobama koje su nekoga izgubile, ključno je da im pružimo podršku. Ali često nismo sigurni kako. Psihološkinja Aša Šadžahan za „Psychology today“ nudi nekoliko saveta koji vam mogu pomoći.

Ne budite naproni

Teško je nekada proceniti da li nekome treba vremena da bude sam. Izražavanje želje da budete uz osobu, ali uz poštovanje vremena i prostora te osobe, može otvoriti vrata za dublji razgovor. U vremenu poput ovog, pustite da vas vodi srce. Možda im neće biti potrebno vaše društvo odmah, ali za nedelju ili mesec dana kasnije može biti korisno.

Ne pitajte šta im treba, već uradite nešto korisno za njih

Pitanje da li nešto možete učiniti za osobu je retoričko; nikada nećete dobiti odgovor. Umesto toga, razmislite o tome šta možete da uradite i samo to učinite – ostavite hranu, pošaljite cveće ili samo poruku. Dela mogu da govore više od reči.

Foto:Shutterstock
Neka uspomene budu žive

Ne izbegavajte da razgovarate o preminuloj osobi, već zajedničkim uspomenama osobu održite u živom sećanju. Setite ih se na datume koji su vam bili značajni, čuvajte fotografije i sve lepo što je ostalo iza njih.

Često ih pitajte kako su

Javite se na mesec dana, tri ili šest meseci, posebno praznicima. Iako godine prolaze, nastavite da im se javljate i obilazite ih. Nije važno koliko godina prolazi, bol sa mnogima ostaje dugo. Vremenom se čak ne smanjuje. Sećanje na svaki rođendan i godišnjicu smrti je značajno.

Prihvatite njihovu tugu

Uobičajena zabluda je da osoba koja tuguje mora da ide dalje. Ne ide se dalje od smrti. Kada osoba govori o gubitku, čak i nekoliko godina kasnije, oduprite se potrebi da promenite temu. Možda je lakše pretvarati se da se to nije dogodilo ili izbegavati razgovore o gubitku. Tuga nije nešto što treba ignorisati ili izbegavati. Ne bi trebalo pretpostaviti da bi s vremenom osoba trebalo to da prevlada. Slušanje zaista može pomoći voljenoj osobi da oseća kao da ima podršku i oslonac.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram