Kako da olakšate detetu prelazak na čvrstu hranu?

Beba, musava beba, beba jede sama, hrana
Foto: Shutterstock

Kod mališana treba postepeno početi sa uvođenjem čvrste hrane, ali ne reaguju sva deca jednako i nisu srećna zbog promena. Pedijatar će dati konačno mišljenje o periodu kada treba započeti sa novim načinom ishrane i to se mora poštovati da bi dete nastavilo da dobija dovoljan izvor nutritijenata.

Ipak, postoje različiti načini kako da se detetu olakša uvođenje čvrstih obroka i lakše prođe faza kada će dojenje postati samo mali deo dnevnog jelovnika, a slani i slatki obroci redovan deo ishrane.

Žitarice za bebe od 6. meseca – prva hrana koju deca najbolje prihvataju

Ono zbog čega se uvode žitarice za bebe od 6. meseca je zato što neke od žitarica imaju jako nizak rizik od pojave alergija pa ih doktori odobravaju i podstiču da budu prva hrana.

Ipak, kada je u pitanju čisto navikavanje na čvrstu hranu, deca najviše vole žitne kaše jer su polu-tečne, prijatne i najsličnije mlečnoj hrani koju su do tada unosile bebe.

Iako se menja i način hranjenja, žitarice za bebe od 6. meseca se prve unose kašikom i bebama će biti lakše da prihvate gutanje i kasnije čvrstu hranu.

Osim toga, ova hrana je ukusna, nije slana, nije ni slatka, ali deca ukus obožavaju pa navikavaju i na obroke koji će kasnije uslediti i teksture koje će se javiti.

Mleko za bebe kao deo svakodnevnog jelovnika

Mleko za bebe i nakon uvođenja čvrste hrane ostaje deo dnevnog jelovnika, ali samo kao užina i dodatak ishrani.

Odličan je izvor dodatnih vitamina i minerala baš u periodu kada se uvode čvrste namernice, ali tako da još uvek nisu dovoljan izvor hranljivih materijala i kompletan obrok.

Ono što je odlično je i to što mleko za bebe po potrebi može biti i sa probioticima pa da dete lakše podnese promenu načina ishrane, a sigurno je da će se ponovo javiti blagi grčevi i nelagodnost u prvom periodu.

Kombinovanom ishranom i uvođenjem žitarica i postojeće hrane tj. mleka, dete se mnogo lakše navikava na čvrste obroke, žvakanje i gutanje.

Stvaranje novih navika u ishrani

Prelazak na čvrstu hranu je period i kada se menja i način jedenja obroka pa se umesto flašice uvode tanjiri, escajg i šolje.

I na ove promene se dete postupno navikava, ali mnogo lakše ako sedi za stolom tokom hranjenja i obavezno svaki put kada i roditelji jedu. To im pokazuje model ponašanja i kako bi trebalo da da se obroci jedu. Više nema polu-ležećeg položaja , tečne hrane koja se samo guta pa se i ove navike menjaju, a što se pre usvoje to će i dete lakše preći na redovne, čvrste obroke.

Nekako se čini da u prvoj godini života ima najviše faza, prvo su tu infantilni grčevi, pa uvođenje čvrste hrane, a na nju se nadovezuju i zubi koji počinju da rastu. Upornost, doslednost i dobar plan aktivnosti je najbolji put ka olakšanju svih tegoba pa i promena u jelovniku koji se događaju oko 6. meseca.

Pravilnim izborom namernica kao što su to žitarice za bebe od 6. meseca, ali i mleko za bebe će doneti najbolje rezultate u promenama, a uz stvaranje dobrih navika dobiće se mnogo lakši prelazak u jedno potpuno novo dobra u životu vašeg deteta.