Kako da odlučite na koji sport da upišete dete

Foto: Ufuk Uyanik / Alamy / Alamy / Profimedia

Fizička aktivnost u kombinaciji sa pravilnom iskranom je formula za zdrav život. Deca u 21. veku su značajno manje fizički angažovana u odnosu na neke prethodne generacije, a to utiče na celokupno psihofizičko zdravlje.

Kada je pravo preme da dete upišete dete na sport i od kakve je važnosti za kasniji razvoj rano izlaganje mališana fizičkoj aktivnosti? Na ova pitanja nam je odgovorila Marija Kovačević, apsolventkinja na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja. Mariju su mališani imali prilike da vide i na televiziji za vreme onlajn nastave, gde je držala časove fizičkog.

Kada bi trebalo mališani da počnu sa treninzima?

“Decu bi od samog početka, već kada prohodaju, trebalo da angažujemo konstantno. Roditelji bi trebalo da nastoje da od najranijeg životnog doba razvijaju kod svog deteta što više sposobnosti kao što su: hvatanje, dodavanje predmeta, prebacivanje iz jedne u drugu ruku, sedenje i ustajanje sa stolice, korišćenje pribora za jelo itd”, objašnjava Marija.

Što se tiče konkretnog treninga, Marija preporučuje da decu već četvrte, pete godine upišete u školice sporta.

“Deca u školicama sporta razvijaju mnogobrojne fizičke sposobnosti kroz različite zadatke na treningu. Osim fizičkih benefita, treninzi su značajni i za memoriju jer deca prvo moraju da zapamte kretnju na poligonu, a potom da je izvedu.”

Sport i zdravlje

Redovna fizička aktivnost je izuzetno važna i za sveopšte zdravlje.

“Osim prevencije deformiteta kičmenog stuba, nogu ili drugih, vežbanjem pozitivno uzičemo i na respiratorni i kardiovaskularni sistem. Disanje je veoma važno prilikom treninga i trebalo bi da deca to nauče od starta.”

Deca sportisti

Kroz rad sa decom u različitim školama i predškolskim ustanovama, Marija je primetila i jasnu razliku između dece koja su sportisti i one koja to nisu.

“Sportiska deca su ažurnija, organizovanija, više timski nastrojena, donekle i bistrija – upravo zato što se treningom razvijaju i moždane funkcije.”

Što se tiče izbora sporta, to svakako treba izabrati prema detetovim afinitetima, ali Marija navodi da su sportovi koji utiču na razvoj više sposobnosti u isto vreme od izuzetnog značaja, pogotovo za malu decu. Osim toga, plivanje i atletika su sjajan izbor još od najranijeg perioda.

ZA ŠTA JE DOBAR KOJI SPORT

Plivanje

Lekari savetuju da se deca uče plivanju u ranom uzrastu. Ova aktivnost je dobra za decu sa respiratornim problemima, ali i onu koja imaju problema sa mucanjem, jer se razvijaju pluća i uče tehnike pravilnog disanja.

Timski sportovi

Fudbal, košarka, vatepolo, odbojka i slični sportovi su pogodniji za stariju decu. Osim što razvijaju koordinaciju pokreta, kondiciju i fizičku spremnost, timski sportovi značajni su i za psihički razvoj deteta.

Borilačke veštine

Iako se borilački sportovi preporučuju deci sa viškom energije i onima kojima treba pomoći sa kanalisanjem besa, dobri su i za mališane koji se povlače i koja ne ulaze u konflikte. Naime – borilački sportovi im daju dozu samopouzdanja.

Ples, gimnastika

Ples, balet, džez balet i gimnastika jačaju mišiće, pomažu koordinaciju ravnoteže, ali i fleksibilnost kod dece. Klinci imaju priliku da se izražavaju kroz pokret što je važno, pogotovo u ranom uzrastu.

***
Bonus video: Biljan ishrana

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram