Kako da naučite decu da budu zahvalna?

Beba i porodica 29. dec 202121:09
Kako da naučite decu da budu zahvalna
Foto: Shutterstock

Da li osećate da su vam deca nezahvalna? Svaki roditelj sigurno je doživeo da dete u nekoj prilici nije pokazalo da ceni nešto što je dobilo, kao što bi bio red. Deca predškolske dobi ne poimaju zahvalnost kao takvu, pa u najboljem slučaju oponašaju roditelje. Ali, kod starije dece važno je usaditi ovaj lep način ponašanja. Razlog je taj što zahvalnost poboljšava kvalitet života, a brojni stručnjaci ističu da redovna praksa može doprineti boljim odnosima, slabljenju materijalizma i višim ocenama. Ukoliko se pitate šta možete da preduzmete već sada, ostanite sa nama i u nastavku.

Razvijanje navike

Praktikovanje zahvalnosti trebalo bi da postane deo vaše svakodnevne rutine. Dogovorite se sa članovima porodice da svaki dan, na primer, za večerom, svako kaže na čemu je zahvalan. No, važno je da uvažite svaki detetov odgovor i da ga ne ismevate ili čak grdite, čak i ako je zahvalno na nečem nesvakidašnjem, piše City magazine.

Odnos sa drugima

Važno je da se deca naviknu da zahvaljuju i drugim ljudima. Podstaknite svoje dete da zahvali prijatelju na usluzi, učitelju za dodatnu pomoć ili prodavcu u trgovini. Naravno, budite i sami primer. Svakodnevno zahvaljujte ljudima i pokažite im da ih cenite.

Kako da naučite decu da budu zahvalna
Foto: Shutterstock

Dobrovoljni rad

Uključite se u volontiranje sa svojom porodicom kako biste pomogli onima koji su manje srećni. Ne samo da će ovo pomoći drugima, već će i vaša deca naučiti da cene ono što imaju i da je dobro pomoći ljudima u nevolji.

Pozitivne strane

Razgovarajte sa decom o pozitivnim stranama u naizgled lošoj situaciji, možda i kroz igru. Tako će vaši mališani na zabavan način osvestiti da su jako srećni i da u svemu u životu vide nešto lepo.

BONUS VIDEO: Zoran Kesić upozorio roditelje: Šta vam rade deca?