Kako da bebu uspavate za manje od 60 sekundi

uspavljivanje bebe
Foto: Losevsky Pavel / Alamy / Profimedia

Kada u Gugl pretragu ukucate "zašto bebe ne spavaju", izađe 345 miliona rezultata. Da biste razumeli odgovor, moramo da se vratimo na sam početak.

Trudnoća i porođaj mami donose gomilu promena – ona počinje zdravo da se hrani, telo joj se menja, ne pije, ima ogromnu odgovornost. Vaša beba za razliku od vas nema nikakav vodič. Na nju su devet meseci uticali samo geni i okruženje materice. Ona je ubrzano razvijala osećaj za vreme po ritmu koji je imala u materici, uključujući i vaše otkucaje srca. Tu su i dva seta gena koji imaju veze sa vremenom. Prvi omogućava da spavaju, kao i sve životinje. Taj set gena je zapravo izuzetno jak, a dokaz za to je činjenica da sve bebe spavaju i da nijedno iskustvo to ne menja. Drugi set gena kreira njihov 24-časovni osećaj za vreme u koji ulaze buđenje i spavanje.

Geni su naravno, pomalo lutrija. Čak i ako ste vi oduvek baš mnogo voleli da spavate i to u određeno vreme, ne zaboravite da su bebini geni miks vas i partnera. Bebe su drugačije i imaju različit ritam spavanja, a šanse da će se taj ritam podudariti s vašim su zaista male.

Tokom trudnoće vaše dete je iskusilo ritam dana i noći, spavanja i budnog stanja samo preko vas. Te poruke su zbunjujuće jer i vi menjate tajming spavanja iz mnogo razloga. Vašu bebu moža opušta vaše dnevno kretanje, a aktivnija je noću kada mirujete. Dobar i kvalitetan san tokom trudnoće može samo da joj pomogne. Znamo da oko 32. nedelje i ona počinje da spava. Zato san treba da bude prioritet trudnice. Iako je umor najnormalnija stvar, naučnici tvrde da žena koja je tokom trudnoće spavala manje od šest sati noću, ima duži porođaj i 4,5 puta je veća šansa da će se poroditi carskim rezom.

Kada se rodi, potreba za hranom je dominantna u bebinom svetu. Dok jedu one se umaraju, pa se zato uspavaju – odmaraju i oporavljaju se. Onda se ponovo javi potreba za hranom i tako na svaka četiri sata. Bebe nemaju osećaj kada je noć a kada dan i njihovi ciklusi su mnogo kraći od 24 sata. Njihov 24-časovni vremenski sistem nije u potpunosti formiran kada se rode i neće se uspostaviti sve dok ne napune od dva do šest meseci.

Dakle, kratak odgovor na pitanje “zašto bebe ne spavaju noću” glasi – ne mogu.

Između drugog i šestog meseca situacija se polako menja. Jedno istraživanje je pokazalo da bez obzira što beba kao i vi ima REM i ne REM faze spavanja, kod nje je mnogo više REM faza. Čini se da je ovo potrebno da bi ubrzano učila o svetu oko sebe, a tu spada i razumevanje noći i dana. San je vitalan za razvoj njenog mozga.

Sada, kada znate zašto, verovatno vam i dalje nije lakše da pronađete trik za uspavljivanje koji radi. Zato je internet pun saveta i videa roditelja koji imaju neko genijalno rešenje. Najveću pažnju ipak je izazvao još pre nekoliko godina jedan tata iz Australije koji je na Jutjub postavio video svog tromesečnog sina Seta kog uspava uz pomoć obične papirne maramice za manje od 60 sekundi. O njegovom metodu se i danas žučno raspravlja na forumima i portalima, i dok se jedni kunu da je to upalilo kada su već odustali od ideje da će ikada više spavati normalno, drugi roditelji insistiraju na tome da je nemoguće primeniti istu stvar na sve bebe.

A kako se izvodi trik? Papirnom maramicom se samo nežno prelazi preko bebinog lica.

– Trik s maramicom u stvari nije ništa posebno. Bilo šta lagano što dodiruje delove bebinog lica kao što su čelo ili koren nosa takođe može da upali. Ne zaboravite da je svako dete drugačije i ono što upali vama možda neće upaliti drugim roditeljima. Uvek pratite svoj instinkt, vi ste roditelji svom detetu – rekao je tata iz Australije Nejtan Dejlo čiji video je pogledalo više od 13 miliona ljudi.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram

BONUS VIDEO: Joga za zauzete mame