Kad dete treba da ide u krevet? Odgovor koji je posvađao mame u Srbiji

Kad je pravo vreme da dete ide u krevet?

Nedavno su u podkastu Mamazjanija gošće bile Jovana Budima, psihoterapeutkinja i mama dve devojčice, i Anđela Jerinić, koja je sertifikovani trener za spavanje i mama dva dečaka. Njihovo gostovanje izazvalo je veliku raspravu među mamama na društvenim mrežama, pre svega, ono o čemu je govorila Anđela Jerinić, a tiče se pitanja kad dete treba da ide u krevet.

„Roditelji se zgranu danas kad im kažem da dete koje ima 2, 3, 4, 5, 6 ili 7 godina ne treba da ide u krevet posle sedam, pola osam uveče. Ja redovno viđam decu u tržnim centrima, napolju u 10, 11 sati uveče. To je možda razlog što danas imamo mnogo više tih problema nego ranije jer naše su bake znale – u 19.15 u krevet, do osnovne škole“, kazala je Anđela Jerinić u podkastu Mamazjanija.

I to je pokrenulo pravu lavinu komentara.

Nije dilema da detetu treba dovoljno sna, ali mnoge majke ističu da taj princip ranog odlaska u krevet danas jednostavno nije moguć.

„U današnje vreme kad žena radi do 16 ili 17 h, dok dođe kući s posla, recimo, oko 17.30 h, pa sa detetom dnevno provede 1.45 minuta, uključujući da ga na brzinu nahrani i okupa i onda na silu uspava? Nekad majke nisu radile ili su radile do 14 h, pa je drugačiji život bio moguć“, kaže jedna mama u komentaru, uz napomenu da smo u modernom vremenu primorani da drugačije živimo.

Dodaju i kako mi jesmo imali „Laku noć deco“, ali smo takođe imali i roditelje koji rade od sedam do 15 sati, a ne od devet do 17.

„Ok, slažem se da ne treba da budu u TC u 22 h, ali zašto bismo decu npr. leti uspavljivali u 19 h, a ne izvodili napolje kad prođu vrućine, da budu na vazduhu. Plus ono što je već rečeno – majka koja završi sa poslom u 17 h i stigne kući ima sa svojim detetom samo sat, dva vremena… Treba naći zlatnu sredinu u svemu.“

Žale se mame i da je rano uspavljivanje dece mač sa dve oštrice.

„Moje dete kad se uspava u 19.15, probudi se u 23.15 i onda ko sedi budan do ujutru? Ja! Pa prema tome, ako stručnjaci misle da bi ga bolje čuvali od mene, neka dođu i neka ga nauče da svako veče spava u 19 h, ja bih bila presrećna! Ja ne znam da li su deca roboti, pa se od njih očekuje da rade sva isto ili šta već. Moje dete ima tri godine, spava u vrtiću od 12 do 14 h. Jedva ga uspavamo do 12 uveče. A ustaje u pola osam ujutru. I uveče se pravimo mrtvi, gasimo sva svetla da bi se uspavao do 12 h. I sad neka mi neko objasni kako da ga na silu nateram da spava od 19 do sedam ujutru?“, žali se druga mama.

Međutim, taj princip ranog odlaska u krevet izgleda da ipak može da funkcioniše…

„Moja deca već u 19.30 h u krevet i do 20 h već spavkaju, dok leti idu sat vremena kasnije. Tu granicu ne poštujemo skroz kad smo na odmoru, kad smo kod bake i deke, ali preko nedelje kad se ide u vrtić nema pomeranja. Bude se u pola sedam i kad se nekad desi (retko) da se uspavaju oko 21 h, sledećeg dana nisu ni za šta. Tako je kod nas i milina je za sve ovakav sistem.“

Sličnih iskustava ima još.

„Oboje dece su mi do 21 h u carstvu snova uveliko, ćerka ima osam godina, a sin dve i po. I tako ih od rođenja učim. Naravno, prva dva meseca je bilo i do ponoći nisu hteli spavati, posle se navikli.“

Ističu mnogi da je gošća podkasta Mamazjanija sve rekla kako treba i pitaju se – koje dete ide u krevet u 11 uveče ako nije tinejdžer…

„Dete sutradan nije isto ako zaspi u 23 h ili u 20 h. Ne može dete da leže kad i roditelji. Nenaspavana deca su razdražljiva, ne jedu redovno i sve je poremećeno. Svako treba da vaspitava svoje dete po svom načinu, a ne da gleda kako većina to čini. Moja deca dok su bila manja u 21 h najkasnije već u krevetu, dok su se ostala deca iz komšiluka i dalje vijala po dvorištu. Do roditelja je, ne do dece“, zaključuje jedna mama.

A šta vi kažete, kad vaše dete ide u krevet?

BONUS VIDEO: Mamazjanija, peta epizoda, Anđela Jerinić i Jovana Budima

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram