Jovani Stojković: Sram vas bilo u ime svih pretučenih žena

Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Opasna je retorika liderke pokreta "Živim za Srbiju" Jovane Stojković. Sudeći po onome što priča - žene u Srbiji nisu žrtve porodičnog nasilja, a i ako jesu - to je potpuno normalno.

Na protestu „Decu vam ne damo“ koji je Stojković održala tokom vikenda rečeno je: „Tvrdi se da Srbi masovno tuku žene, ali razmirice su deo života i braka, koji može dovesti do sazrevanja veze. Brojne muškarce žene optužuju na pravdi boga, zbog čega se mnogi očevi kao lavovi bore sa centrima za socijalni rad.“

Takođe ona je novinare na ovom skupu zamolila za minimum etike jer s govornice nije videla da li su kamere ispred nje „prijateljske ili neprijateljske“.

Pročitajte još:

Gospođo Stojković, ja vam nisam prijatelj, eto da raščivijamo to odmah na početku. Vi pričate o etici i oduzetim pravima majki, a tim istim majkama poručujete da je normalno da popiju šamar. Možete da kažete – nisam to rekla. Jeste! U vašoj izjavi postoji samo jedan tekst i podtekst i nema ničeg što može da ga ublaži.

Sram vas bilo u ime svih pretučenih žena. U ime dece koja su se krvava slomila u rukama agresivnih očeva. Sram vas bilo i u ime 300 ubijenih žena, žrtvi porodičnog nasilja u poslednje dve decenije. U ime onih koje ne mogu da zaspe od straha, mama u sigurnim kućama, ali i onih koje nemaju gde, pa ćute, trpe, primaju udarce čekajući da im „sazri veza“.

Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Kažete „tvrdi se da Srbi masovno tuku žene“. A ko to tvrdi nego žrtve? Tim uplašenim, nevidljivim, ranjenim dušama ste izašli na crtu porukom – lažete! S druge strane njihovim zlostavljačima ste takođe poručili nešto opasno – samo napred momčine!

Stidite se. Upozoravate ljude na Nevladine organizacije koje razdiru Srbiju, dok sami igrate jako opasnu igru. Tu istu igru neko je odobrio u centru grada, jer danas svako može da dobije svoje parče govornice i uzme mikrofon. Svako može biti na čelu političke stranke, bez obzira na ono šta propagira i za šta se zalaže. Dovoljno je da glasno vikne „porodične vrednosti“ i masi više nije važno šta priča. Tako obesmišljavanje nasilja nad ženama izvodite pod floskulom „gejevi će da nam uzmu decu“.

„Ne volim te rodno ravnoprave lavice“, kažete. Evo, ja nisam jedna od njih, ne znam kako funkcioniše NVO, ali zamislite – imam drugarice koje su muževi tukli dugo i ubitačno a veze im nikad nisu „sazrele“. Pa još da stvar bude grđa – imam i dete koje nosi masku, vakcinisano je i učim ga da će mu ruka otpasti ako mu ikad padne na pamet da je podigne na devojku. Da, čak i ako je ona digne na njega. U oganj sa mnom zbog tako naopakih načela.

Pitali ste ko u Srbiji diriguje kako ćemo vaspitati decu. U mojoj kući – ja i hvala bogu da je tako, jer je ulica, posebno ona u kojoj vi držite mikrofon – jako opasno mesto.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram