Jeziva priča o zlostavljanju u čuvenoj francuskoj porodici

Kamij Kušner
Foto: NIVIERE / Sipa Press / Profimedia

Od kad je Kamij Kušner u svojoj knjizi objavila da je njen očuh silovao njenog brata blizanca, cela Francuska bruji o prikrivenom incestu u porodici, a hiljade ljudi na Tviteru otkrivaju svoja užasna iskustva.

Porodica Kušner-Duhamel je oličenje intelektualne elite iz Pariza. Bernar Kušner, poznat je kao osnivač „Lekara bez granica“, ministar i stalni gost u televizijskim studijima kao politički komentator. Srpskoj javnosti je takođe poznat kao bivši šef civilne misije Ujedinjenih nacija za Kosovo (UNMIK) od 1999. do 2001.

Njegova prva žena Evelin Pizije radila je kao profesorka, a njen drugi suprug Olivije Duhamel je bio stručnjak za ustavna pitanja i vladin savetnik.

Evelin Pizijer
Evelin Pizijer; Foto:JEAN-PIERRE MULLER / AFP / Profimedia

U ove dve veze rodilo se šestoro dece, a ogroman krug rodbine i prijatelja formirao je jedan uspešan, dobro povezan i akademski briljantan klan, piše Deutsche Welle.

„La familia grande“ – „Velika porodica“ naslov je knjige jednog od šestoro dece, koja je izazvala ogromnu reakciju u Francuskoj. Opisi detinjstva Kamij Kušner u početku izazivaju neku vrstu divljenja: poslovni i društveni uspesi roditelja obezbedili su deci privilegovano odrastanje. Pritom su u „velikoj porodici“ Kušner-Duhamel dominirale ideje o bezuslovnoj slobodi i „zabrani zabranjivanja“. Kad su te revolucionarne ideje oslabile, ovaj sloj je mutirao u „kavijar-levicu“ i postao predmet zavisti i ismejavanja u Francuskoj.

Socijalna i politička pozadina samo vode ka mračnoj tajni suštine knjige. Na velikom broju strana opisuju se divna iskustva iz detinjstva i sa zajedničkih letovanja u Sanariju na Azurnoj obali, gde su brojni rođaci i prijatelji živeli sa svojom decom, diskutovali i koketirali. Francuska ideja zavođenja – intelektualnog i seksualnog – bila je merilo koegzistencije. Stid je važio za konzervativan i niko se nije suzdržavao pred očima mladih.

Međutim, u tom letnjem raju, očuh Olivije Duhamel dve godine je noću odlazio u sobu njenog brata blizanca Viktora (ime je promenjeno u knjizi), piše Kamij Kušner.

Olivije Duhamel
Olivije Duhamel; Foto: STEPHANE DE SAKUTIN / AFP / Profimedia

Bilo je to između njihove 12. i 14. godine. Sestra je primetila da se nešto dešava, ali nije u potpunosti razumela šta. Treba li reći mami i rođacima?

„Videćeš, poverovaće mi, ali im je u principu svejedno“, rekao je Viktor svojoj sestri.

Ova tajna je godinama trovala odnos brata i sestre sa majkom. Kada je Kamij 2008. otkrila porodici šta se dešavalo, dogodilo se ono što su i očekivali. Klan je zbio redove, tajna se čuvala i nastavili su se ponašati kao da se ništa nije desilo. Bes porodice usmerio se na decu koja su prekršila zavet ćutanja.

Porodične priče Kamij Kušner ne bi privukla mnogo pažnje, osim što bi bila hrana društvenim magazinima – ali pod hashtagom #MeTooIncest hiljade Francuskinja i Francuza na Tviteru otkrivaju da su bili žrtve seksualnog zlostavljanja u porodici.

Kamij Kušner
Foto: NIVIERE / Sipa Press / Profimedia

Jedna aktivistkinja, pod pseudonimom Mari Šenevans piše: „Imala sam pet godina, kada je jedno veče brat moje majke uništio moju nevinost i zamračio ostatak mojih dana. U roku od jedne sekunde ostarila sam sto godina.“

Na ovu prvu poruku usledila je poplava objava o neotkrivenom i nekažnjenom seksualnom zlostavljanju dece. Počinitelji su pretežno bili članovi porodice. Deset odsto Francuza je u jednoj anketi izjavilo da su bili žrtve incesta.

„Imala sam 13 godina, a on 26 i bio je moj ujak, mornarički oficir.“

„Otac mi je rekao da je to normalno, da mora da vidi kako se razvilo telo njegove ćerke.“

„Moj brat je počeo da me siluje kad sam imala šest godina“…Iako su opisi slični, iza svakog se krije po jedna sudbina.

U međuvremenu su i neki političari podržali ovu akciju: „Svako pojedino svedočenje ruši zid tišine. Da bi se prekinuo tabu, žrtvama se mora omogućiti da izađu iz stida, straha i nekažnjivosti“, napisala je zastupnica Klementin Otan.

Zastupnik u Evropskom parlamentu Rafael Gluksman naglašava: „Talas #MeToo ne znači dolazak puritanizma, već zamenu nepodnošljivih struktura dominantnosti (javnom) reči.“ Ministar za mlade Žan Mišel Blanker kaže: „Oni koji su o tome znali, a ćutali su, se moraju stideti. Svako ko sazna za takve postupke ih mora objaviti. Onaj ko ćuti je saučesnik.“

Olivije Duhamel je u međuvremenu podneo ostavku na sve funkcije i – ćuti.

Velika porodica
Foto: MOURAD ALLILI MOURAD / Sipa Press / Profimedia

Bernar Kušner, otac ovo dvoje dece, dan uoči objavljivanja knjige izjavio je: „Teška tajna koja nas dugo opterećuje je srećom otkrivena. Divim se hrabrosti moje ćerke Kamij.“ Ali, i on sam je godinama bio deo kartela ćutanja „velike porodice“.

Zašto su se žrtve do sada tako teško otvarale? Plašili su se, uprkos iskustvu nasilja vezani su za svoje porodice, a suočavaju se i sa društvom koje o tome ne želi ništa da zna. Neke žrtve na kraju pate od traumatskog gubitka pamćenja i mogu proći decenije dok se ne otvore.

U međuvremenu je Državno tužilaštvo u Parizu pokrenulo istragu u slučaju Duhamel-Košner. Koncept konsenzusa ne bi smeo da igra nikakvu ulogu u seksualnim činovima u porodici, s obzirom na to da deca nikada ne mogu dati pristanak. A svi koji rade s decom – nastavnici, socijalni radnici, psiholozi – morali bi više znati o realnosti seksualnog nasilja u porodici – jer, pogođeni su svaka peta devojčica i svaki 13. dečak.

*

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram