Jedna stvar koju možeš odmah da učiniš za svoje dete da bi mu sutra bilo bolje nego tebi danas

Mama i dete
Foto: james turner / Alamy / Profimedia

Biti roditelj povremeno ume da deluje kao da ste u nekom vrtlogu, dobrim delom i zbog količine informacija koje dolaze do vas.

U moru ponude i saveta koji se svakodnevno serviraju mladim roditeljima kao veliko pitanje izdvaja se – u kakvom svetu će rasti naša deca. Još bitnije je – šta mi možemo da uradimo da im obezbedimo bolji svet. Jednu stvar možete odmah da uradite da bi vašem detetu sutra bilo bolje nego vama danas. I nije uopšte komplikovano.

Dovoljno je da, kad sledeći put kupujete, recimo, dohranu za bebu (kada je potrebno ili preporučeno)*, proverite da li proizvođač ima B Corp sertifikat, odnosno da li ispunjava određene važne stavke, da li je društveno odgovorna firma.

A zašto je to bitno? Zato što za sve, i za one svakodnevne potrepštine, treba mudro birati kad je u pitanju budućnost dece i njihovo zdravlje.

Kao roditelj koji želi bolje sutra svom detetu verovatno ćete pre odabrati proizvod kompanije koja je dugoročno posvećena onome što radi, koja je uključena u zajednicu, čiji zaposleni žele tu da ostanu i napreduju i usavršavaju se.

Ako iz bilo kog razloga ne dojite, verovatno ćete biti mirniji ako pri kupovini dohrane uzmete nutritivno koristan proizvod koji pozitivno utiče na kratkoročno i dugoročno zdravlje bebe, proizvod koji spaja kvalitet i sigurnost hrane, koji je prošao stroge kontrole u svakoj fazi procesa nastanka.

Kompanije koje stvaraju takve proizvode i svoju društvenu odgovornost shvataju vrlo ozbiljno. Svoja uverenja sprovode u delo tako što usvajaju ekološki održive procese tamo gde je to moguće i tako što podržavaju lokalnu i širu zajednicu kroz tekuće zdravstvene inicijative.

Baš tu promenu prave B Corp kompanije.

A šta je pokret B Corp?

Taj pokret zapravo menja naš ekonomski sistem tako što pozitivno utiče na sve nas – od zaposlenih, preko kupaca i celokupne zajednice do naše planete globalno. B Corp proverava koliki je celokupni društveni i ekološki uticaj jedne kompanije. Tačnije, B Corp sertifikat je oznaka da preduzeće ispunjava visoke standarde verifikovanog učinka, odgovornosti i transparentnosti od beneficija zaposlenih i dobrotvornih davanja do snabdevanja i sirovina koje se koriste u proizvodnji.

Ukratko – strogo se proverava sve što je bitno, misli se na ceo lanac, a ne samo jednu izdvojenu kariku.

Posebno važno u svemu je što B corp kompanije konstantno prolaze proces verifikacije da bi ponovo dobile sertifikat, pa su stoga stalno fokusirane da rade sve bolje i bolje.

A roditelji danas znaju koliko je važna ta promena jer njihova deca će živeti u tom svetu koji se menja danas. Zato je vrlo bitno da svi zajedno razmišljamo po tim principima jer, samo ako sve karike u lancu idu ka najboljem mogućem, celokupni dobitak je izvestan. I nesumnjivo samo tako gradimo bolju budućnost za svoju decu.

A šta je važnije od toga?

*Dojenje je najbolje za bebe. Pre korišćenja dohrane za bebe konsultujte se sa svojim doktorom.