Jedan napitak koji nas uvek spaja – kafa, čarobna veza sa porodicom i prijateljima

kafa
Kafa; Foto: IGOR STEVANOVIC / Sciencephoto / Profimedia

Kafa je mnogo više od gorke tečnosti u maloj šoljici. Ona je simbol okupljanja, veza sa porodicom, simbol druženja, ritual koji se rado ponavlja.

Ako razmislimo, sa kafom želimo dobrodošlicu, sa poslednjom šoljicom ispraćamo voljene, uz kafu tražimo mir, utehu, prijateljstvo i razgovor.

Prve kafane kod nas su nastale sa otomanskim carstvom i bila su mesta gde su se muškarci okupljali i uz kafu razgovarali o svakodnevnim temama. Danas, nju piju i dame, a njene vrste se konzumiraju na svakom kontinentu. Espresso je svakako jedna od najpoznatijih kafa koje svi obožavamo, ali i mnoge njene podvrste: late, kapućino, makijato, amerikano…

Espresso aparati i za kućnu upotrebu – jer svaka porodica zaslužuje savršenu kafu

Kada se pomisli na ritual ispijanja kafe misli se i na vreme u kojem smo posvećeni svojoj porodici i prijateljima, vreme koje traje sasvim sigurno dok se ispija gorka tečnost, ali i mnogo duže od toga.

Jutarnja kafa okuplja celu kuću i za mnoge je uvod u dobar dan. To je vreme kada se razbuđujemo, pravimo planove i delimo ideje za ostatak dana. Najčešće je pijemo sami ili sa najužim članovima domaćinstva, u miru, tišini, kao savršeni predah nakon spavanja i radost novom danu.

I tokom dana se često kafe piju, kako sa porodicom, tako i sa prijateljima i gostima koji nam dolaze u posetu. To je simbol druženja, zahvalnost što je neko odvojio vreme i došao u vaš dom i iskazivanje poštovanja.

Isto će i nas ugostiti kada posetimo prijatelje. Kafu ćemo popiti odmah nakon srdačne dobrodošlice, a pre ručka ili nekog drugog posluženja.
I pre nego što gosti odu kuva se kafa. Kod nas se naziva i sikter kafa, ali ima dobre namere i gostima pomaže da povećaju budnost i oprez da bi nakon vožnje bezbedno stigli na odredište.

Iz većine nepisanih pravila je jasno da je svakome potreban jedan espresso aparat koji lako i jednostavno priprema najukusnije vrste kafe.

Neko će popiti kratki espresso kao najjaču kafu, neko bi dodao umućeno mleko i napravio makijato. Neko bi radije popio kombinaciju čokolade i kafe, ili citrusa i kafe…pa je najbolje da se biraju espresso aparati sa kapsulama koji na jednostavan način kuvaju tačno određene vrste kafe.

I svako će uživati…

Kafa nije kafa ako se ne služi u šoljicama za espresso

Šoljice za espresso su mnogo više od posuda u kojima se služi kafa. One su simbol svega onoga što nam kafa predstavlja.

Složićete se da, iako se kafa može poslužiti i u svim drugim posudama (čašama, šoljama za čaj), ali jednostavno osećaj nije isti. To je zato što ritual ispijanja kafe započinje sa sipanjem napitka u šoljice, onda kada kafa zamiriše, dok čekamo da se ohladi, pre prvog gutljaja.

Šoljice za espresso su posebno karakteristične jer su najmanje vrste, ali postoje i specijalno dizajnirane i za druge vrste kafe i veće zapremine koje će savršeno odgovarati svakom tipu koji se odabere.

Iskoristite predah, okupite se sa porodicom ili prijateljima…. Pripremite uvek savršenu kafu i poslužite je u šoljicama za espresso. Vaš momenat započinje tim činom.

Život čine ovakvi sitni gestovi pažnje i druženja što stvara neraskidivu vezu među najbližima i onima koji će to postati.

Vreme je za kafu…