Devojčica progutala Lego kocku, brat joj spasao život

Foto: SWNS / SWNS / Profimedia

Desetogodišnji dečak dobio je titulu heroja nakon što je spasio život svojoj mlađoj sestri koja se davila Lego kockicom.

Harison Vamlsli, dečak koji ima samo 10 godina, reagovao je spretno kada je video da je njegova mlađa sestra u životnoj opasnosti – spasio joj je život Hajmlihovim zahvatom.

Mala Eva utrčala je u njegovu sobu gušeći se i plačići, a Harison se odmah setio zahvata koji je naučio u martu u školi. Prvo ju je nekoliko puta udario po leđima, da bi onda sproveo Hajmlihov zahvat, kojim se iz abdomena i iz pluća izbacuje vazduh.

Pročitajte još:

„Bilo je strašno kada sam morao da ono što sam naučio primenim u praksi, ali sam srećan što sam to uradio kako treba. Želeo sam da Eva bude dobro i da bude bezbedna. Znao sam šta treba da uradim. Gušila se i morao sam da reagujem“, ispričao je dečak.

Njegov otac, Brajan Valmsli, rekao je da je veoma ponosan na svog sina.

„Bio je neverovatno smiren i uspeo je da razmisli šta treba da uradi bez panike“, rekao je Brajan.

Deca su se igrala u svojim sobama kada se dogodio incident. Roditelji su čuli vriske i pomislili su na najgore.

„Tresla se i plakala, a on je bio tako uznemiren – bila je to velika zbrika. Proverili smo da li je dobro i bilo je jasno da se više ne guši, ali svejedno smo je odveli u bolnicu. Srećom, sve je bilo u redu, a najgore je bilo iza nas. Ali u tom trenutku je to bilo zastrašujuće – videti svoje dete takvo je najgora noćna mora svakog roditelja“, prizanje otac.

Foto: SWNS / SWNS / Profimedia

Brajan je rekao da je zahvalan što je njegov sin imao priliku da nauči prvu pomoć neposredno pre nego što su učenike poslali kući zbog pandemije kovida, jer su stvari mogle da se završe „daleko drugačije“.

Harison je naučio o tehnici spasavanja u svojoj školi u ​​Osbaldestonu tokom kursa prve pomoći koji je osmišljen za decu.

Pročitajte još:

„Dete se tako lako može zagrcnuti i to je nešto što se jednostavno može dogoditi u tren oka. Ali fantastično je što je škola organizovala obuku iz prve pomoći, a što je još čudnije što je Harison to naučio i sećao se svih ovih meseci. Naučio je to otprilike nedelju dana pre nego što su škole zatvorene, pa imamo toliko sreće da su se stvari mogle završiti daleko drugačije. Toliko je važno naučiti kako se rade ove stvari, jer ne možete predvideti kada se tako nešto može dogoditi – samo treba da budete spremni“, zaključuje Brajan.

Kao nagradu za njegovo junaštvo, Harisonovi roditelji rekli su da će za Božić ove godine biti „izuzetno darežljivi“.

Direktorka Harisonove škole je pohvalila dečaka i rekla da je čitava zajednica ponosna na njega. Marija Koltard je rekla:

„Harisonovo brzo razmišljanje i sposobnost da ostane smiren u potencijalno životno opasnoj situaciji sprovođenjem u delo onoga što je naučio u školi, učinili su celu školsku zajednicu u Osbaldestonu tako ponosnim na njega“.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram