Grip nije bezazlen, naročito ako pripadate jednoj od ovih grupa

Beba i porodica 29. nov 202115:59 > 09. dec 2021 12:23
Foto: Promo

Kada je počelo, mislili smo da neće ovako dugo trajati, ali on je i dalje tu. Globalna epidemija korona virusa još nije nestala, a sada će joj se pridružiti i prehlada i grip. Grip se u odnosu na korona virus može činiti sasvim bezazlenim, ali nažalost to nije u svim slučajevima tačno. On može imati vrlo ozbiljne posledice, pa čak i opasne po život ako pripadate nekim rizičnim grupama.

Vakcina protiv gripa preporučuje se onima koji žele da smanje rizik od obolevanja i prenošenja gripa, a naročito rizičnim grupama. Prvenstveno se to odnosi na osobe starije od 65 godina. Ta grupa je pod većim rizikom za razvoj ozbiljnih komplikacija uzrokovanih gripom od mlađih, zdravih osoba.

Ova kategorija stanovništva spada u onu kojoj je Pravilnikom o Programu obavezne i preporučene imunizacije Republike Srbije predviđena obavezna vakcinacija.

Ovim Pravilnikom je vakcinacija takođe obavezna svima sa hroničnim bolestima srca, pluća, poput astmatičara i onih s urođenom srčanom manom i to bez obzira na životno doba. Jedna grupa je posebno rizična, a to su dijabetičari.

Naime, ta metabolička bolest dijabetičare čini posebno osetljivima na posledice gripa. Posebno osetljiva grupa su i osobe koje imaju oslabljeni imunološki sistem poput onkoloških bolesnika ili HIV pozitivnih osoba.

Još jedna posebna grupa je izložena mogućim ozbiljnim komplikacijama koje može doneti grip, a to su trudnice.

U trudnoći se događaju promene u imunološkom sistemu, kao i na srcu i na plućima. Komplikacije mogu uticati na nerođeno dete, ali i na prevremeni porođaj ili usporen rast. Srećom, vakcinisanje je sigurno u svim fazama trudnoće, a uz to se i imunitet prenosi na dete koje je zaštićeno još šest meseci.

I potpuno zdrave osobe bi trebalo da se vakcinišu, a pogotovo one koje su u stalnom kontaktu s rizičnim grupama kako bi ih zaštitili.

Pre svega to se odnosi na medicinsko osoblje i zdravstvene radnike, kao i štićenike i zaposlene u domovima za starije osobe.

Ako pripadate bilo kojoj od navedenih grupa, samo se obratite svom lekaru i vakcinišite se besplatno. Vakcina će u Republici Srbiji ove godine biti dostupna u drugoj polovini oktobra. To je dobar trenutak da se vakcinišete, jer ima dovoljno vremena da se u organizmu stvori imunitet pred pik sezone.

Influenza (Seasonal) (who.int)

Pravilnik o Programu obavezne i preporučene imunizacije stanovništva protiv određenih zaraznih bolesti (paragraf.rs)

U saradnji sa Sanofi Pasteur

MAT-RS-2100418-1.0-10/2021

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram