Glasna poruka Ranka Rajovića roditeljima: Vannastavne aktivnosti nisu pripema za život – evo šta jeste

Ranko Rajović Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

U novoj Mamazjaniji ugostili smo čuvenog doktora Ranka Rajovića, autora NTC (Nikola Tesla Centar) programa, šefa Katedre za obrazovne neuro-nauke na Pedagoškom fakultetu u Kopru, ali i njegovog sina Vuka Rajovića, doktora hemijskog inženjerstva i koordinatora Odseka za nauku u NTC-u. Savete za pametno učenje, kroz igru, putem kojih dete uči da razmišlja, a onda i da razume to što pamti, od momenta kad nauči da govori, pa do kraja školovanja, a i kasnije, premijerno ćete čuti sutra od 20 sati na portalu Zadovoljna.rs.

Da učenje, pre svega u školi, nije bauk, objasnili su nam Rajovići, Ranko i Vuk, čija uputstva za savladavanje gradiva treba da čuje svaki pedagog, vaspitač, prosvetni radnik, ali i roditelj. Ne samo o učenju, koje se najlakše “upija” kada je implementirano kroz igru, sa tematikom koja je deci poznata, već i o dečjoj pokretljivosti, fizičkoj aktivnosti, koja umnogome utiče na pamćenje i koncentraciju, što današnjoj deci u sve većem procentu, nedostaje. O brojnim primerima iz prakse učenja kroz igru, što je osnovni postulat NTC-a, slušaćete u novoj Mamazjaniji, a ova kao i sve prethodne epizode Mamazjanije, biće na ostalim platformama dostupne već u nedelju narednog dana, u 8 ujutro i to na YouTube kanalu NOVA RS i podcast platformama Soundcloud, Castbox, Podcast.rs, Spotify i Stitcher, kada se u pretrazi upiše Nova.rs.

Za razliku od tradicionalnog, i po mnogo čemu zastarelog školovanja, tačnije obrazovnog, prosvetnog sistema u većini država Evrope, Rajovići iznose jedan sasvim novi metod rada sa decom, koji bi đake privukao nastavi. U razgovoru za Mamazjaniju, oni opisuju časove u kojima bi učenici, a ne predavači, imali glavnu reč.

Oni takođe opisuju posledice savremenog detinjstva bez fizičke aktivnosti i uz preterano „druženje“ sa telefonima, igricama, televizijom, i savetuju roditelje kako da dete zaigraju ili da ga ne diraju ako mu je dosadno, jer će „prazan hod“ probuditi maštu i doneti rezultate.