Ginekolog Aleksandar Šobot: Šta je tačno histeroskopija koja može da skrati put do bebe

histeroskopija
Foto:PeterPike / Alamy / Alamy / Profimedia/Privatna arhiva

Uz ovu proceduru trudnoća je moguća i pre ulaska u proces vantelesne oplodnje.

Vantelesna oplodnja je najefikasniji vid tretmana steriliteta, a histeroskopija u tom procesu je važan faktor iz nekoliko razloga – u sklopu pripreme za taj proces jer značajno povećava uspešnost, ali i kada preokrene tok i dovede do trudnoće i pre ulaska u proces vantelesne oplodnje.

Na koji način histeroskopija pomaže u tom procesu, za Zadovoljnu govori dr Aleksandar Šobot, specijalista ginekologije i akušerstva, subspecijalista steriliteta i fertiliteta.

Foto:Privatna arhiva

„Histeroskopija je jedna od najpouzdanijih metoda za procenu šupljine materice i postojanja intrauterine patologije, kao što su submukozni miomi, polipi, priraslice, septumi ili pregrade“, objašnjava doktor.

Doktor ističe da su retrospektivne studije pokazale da upravo takva patologija može da ima direktan uticaj na ostvarivanje trudnoće.

On priča i kome se savetuje ova procedura.

„Kod pacijenatkinja kojima se transvaginalnim ultrazvukom dijagnostikuje patologija šupljine materice pre pokušaja prirodnog začeća indikovano je uraditi histeroskopiju. Takođe i kod pacijentkinja koje su imale neuspeli IVF ili ICSI, a da imaju uredan transvaginalni ultrazvučni nalaz, pre svega radi procene stanja i postojanja patologije endometrijuma.

Foto:Privatna arhiva

On kaže i da histeroskopija predstavlja zlatni standard u dijagnostici i tretmanu patologije kavuma uterusa i zbog toga se često izvodi u svakodnevnoj kliničkoj praksi.

„To je efikasna i bezbedna procedura koja dovodi do povećanja stope uspeha VTO kod prethodnog neuspelog postupka. Ona se može izvoditi kod sumnje na patološki nalaz kavuma uterus, ali i kod ultrazvučno urednog nalaza. Bilo da se na samoj histeroskopiji nađe uredan ili patološki nalaz, stopa uspeha se povećava zbog potencijalnog pozitivnog uticaja na tretman prethodno nepropoznate patologije kavuma, kao i molekularnim promenama koje nastaju u endometrijumu kao posledica odgovarajuće traume načinjene ulaskom histeroskopa u šupljinu materice“, objašnjava doktor.

Naš sagovornik priča i šta se sve može saznati histeroskopijom.

„Nakon uvođenja histeroskopa u kanal grlića materice, a potom u šupljinu materice, mogu se registrovati urođene anomalije materice, od kojih su najčešće pregrade ili septumi, potom submukozni miomi ili miomi na peteljci, zatim polipi ili mikropolipoza. Takođe, može se registrovati i Asherman sindrom, tj. priraslice koje nastaju posle oštećenja bazalnog sloja endometrijuma, najčešće nakon opsežnih kiretaža. Pored benignih tumora, ne tako često mogu se registrovati i maligni tumori. U slučaju postojanja hronične infekcije endometrijuma, histeroskopski se takva vrsta infekcije može registrovati“, navodi doktor.

A kako se izvodi?

„Histeroskopija predstavlja endoskopsku proceduru direktne vizualizacije materične šupljine, uz istovremenu dijagnostiku i hiruršku terapiju patoloških stanja, kao što je resekcija kompletnog ili inkompletnog septuma, urođene anomalije uterusa, kao što je T-shape uterus (metroplastika). Studije pokazuju da je stopa uspeha VTO veća nakon tretmana. Nakon uvođenja optike u materičnu šupljinu jasno možemo vizualizovati unutrašnje ušće jajovoda, hiruški resecirati eventualno postojanje priraslica, kao i načiniti minimalno invazivnu dilataciju unutrašnjeg ušća jajovoda. Nakon instiliranja fiziološkog rastvora indirektno se može proveriti prohodnost jajovoda primenom ultrazvuka“, navodi doktor.

On dodaje i da se hronične infekcije endometrijuma mogu vizualizovati primenom histeroskopije.

„Registrovane promene endometrijuma (strawberry like endometrium) posledično se tretiraju odgovarajućim antibioticima čime se povećava stopa uspeha VTO“, kaže doktor.

Komplikacije manje od 1%

Većina žena se može vratiti normalnim aktivnostima, uključujući i posao, već nakon 24 h od ovog zahvata, kaže doktor, a kod manjeg procenta žena neophodno je uzeti nekoliko dana odmora, naročito ako su imale tretman resekcije submukoznog mioma.

„Uvođenjem histeroskopa u šupljinu materice može doći do perforacije uterusa i povrede okolnih organa, prenošenja infekcije kroz uterus, jajovode u trbušnu duplju, embolizacije vazdušnim mehurima, opterećenost vaskularnog korita fluidom i produženim krvarenjem. Ali komplikacije nisu učestale i svedene su na manje od 1%. Histeroskopija se može izvoditi u ambulantnim uslovima bez anestezije primenom mini histeroskopa. Međutim, klinički se najčešće procedura izvodi u anesteziji, uz primenu analgetika nakon završetka procedure“, zaključuje doktor.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram