Genijalan trik uz koji će vaše dete naučiti da ne prekida odrasle

Foto: Ale Ventura / PhotoAlto / Profimedia

Nema više onog 'Sačekaj. Ne prekidaj me'.

Na blogu posvećenom roditeljima, jedna autorka podelila je priču o tome kako da naučite dete (a moglo bi i da se primeni i na mnoge starije osobe) da vas ne prekida dok razgovarate sa nekim. Ružnu naviku prekidanja pretvorite u elegantnu taktiku na osnovu koje će vas mnogi ceniti, prenosi zelenaučionica.

„Često moja deca prosto gore od želje da mi nešto kažu, i dođu pravo do mene i kažu mi šta im je na umu bez obzira da li već pričam sa nekim. Ali, s tim je gotovo. Od kada sam otkrila istinski genijalnu tehniku.

Pričala sam sa jednom poznanicom kada je njen trogodišnji sin hteo nešto da joj kaže. Umesto da je prekine, on je jednostavno stavio svoju ruku na njen ručni zglob i čekao. Ona je stavila svoju ruku preko njegove da mu stavi do znanja da je “dobila poruku” i nastavile smo da pričamo.

Nakon što je završila šta je pričala, okrenula se ka njemu. Ostala sam zapanjena! Tako jednostavno. Nežno. Za poštovanje i za dete i za roditelja. Njen sin je trebalo da sačeka samo nekoliko sekundi da bi završila rečenicu. Onda mu je posvetila kompletnu pažnju. Moj muž i ja smo odmah počeli da primenjujemo ovu taktiku. Objasnili smo našoj deci da ako žele nešto da nam kažu a mi već pričamo sa nekim, treba samo da stave svoju ruku na našu i da sačekaju.

Trebalo je malo vežbe, strpljenja i vremena da potpuno prestanu da nas prekidaju.

Nema više onog ‘Sačekaj. Ne prekidaj me’. Samo jednostavan gest, mali dodir ručnog zgloba. To je sve.

Pokušajte. Deluje.“

***

Bonus video: Šta je sleep trening za bebe

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram