Gavrilova mama: Potrebno još pola miliona evra do ponedeljka

lečenje dece humanitarna akcija
Foto: Instagram/zagavrilovupobedu

Gradska čištoća i opština Savski venac tokom vikenda organizuju prikupljanje reciklažnog materijala na 12 lokacija sa ciljem da se novac od akcije uplati za lečenje malog Gavrila Đurđevića koji boluje od spinalne mišićne atrofije tip 1. Gavrilova mama Nevena Đurđević za N1 kaže da im nedostaje još nešto više od pola miliona evra.

„Dobili smo termin u bolnici 25. maja, to je datum kada Gavrilo treba da ode i uradi sve potrebne analize pre primanja terapije. U ponedeljak ćemo imati tačan izvod iz fondacije koliko nam novca nedostaje i da li ćemo imati dovoljno da nas bolnica primi. Mi smo prikupljali 2,5 miliona evra, u to je ušla cena genske terapije sa tretmanima, lečenjem i smeštajem u inostranstvu“, ističe Nevena Đurđević.

Pročitajte još:

Gavrilova mama podseća da njen sin boluje od spinalne mišićne atrofije tip 1, koja je retka i progresivna neuromišićna bolest, i za čije je lečenje presudno rano dijagnostifikovanje.

„Gavrilo je zakasnio za termin onda kad su se pojavili simptomi. Da je primio zolgensmu ili bilo koju drugu terapiju pre pojave simptoma, razvijao bi se kao svako zdravo dete“, ističe ona.

Upozorava i da nijedan prenatalni test ne može da ukaže na SMA, i apeluje na sve roditelje da ne ignorišu generalizovanu hipotoniju ako je primete kod svoje dece.

„Gledali smo koncert Marije Šerifović kad su prikupljena sredstva za Minju. Nismo mogli da verujemo, bili smo onako: ‘jaoj, zamisli da te nešto ovako snađe u životu, pa ovo je strašno’. Sama bolest, pa i cifra od 2,5 miliona evra je nezamisliva. Gavrilo jej tada bio rođen, nismo ni znali da nam dete ima isto oboljenje“, kaže Đurđević.

Nada se da će uspeti da prikupe novac, i da će Gavrilo imati detinjstvo kao i svako zdravo dete, ali dodaje i da niko ne može da garantuje kako će dete ragovati na terapiju zolgensmom.

„Nadam se da će dobro regovati, a ako ne dođe do toga, da će nastaviti da prima terapiju koju je primao u zemlji“, kaže Gavrilova mama.

Od 3. marta kada su počeli sa akcijom prikupljanja novca dešavale su se, kako kaže, neverovatno lepe i humane stvari, ali bilo je i neprijatnih situacija.

„Veći je broj dobrih ljudi koji nam nesebično pomažu od samog početka. Svima sam zahvalna na svakom vidu pomoći“, poručuje Nevena Đurđević i ističe da je najlakše pomoći slanjem SMS poruke 973 na broj 3030.

Pozvala je građane da se priključe današnjoj akciji prikupljanja reciklažnog otpada u školama na Savskom vencu, ističući da to ne izlaže građane nikakvom dodatnom trošku.

Građani o toku humanitarne akcije mogu da se informišu na stranicama „Za Gavrilovu pobedu“ na Tviteru, Instagramu i Fejsbuku.

„Nadam se da ćete tu pratiti i Gavrilove prve korake“, poručuje Nevena Đurđević.

Kako možete pomoći

Ko je u mogućnosti, Gavrilu može pomoći:

Slanjem SMS poruke:

Upišimo 973 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske:

Upišimo human973 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun:

160-6000000844014-95

Uplatom na devizni račun:

160600000084402853

IBAN: RS35160600000084402853

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom platnim karticama putem linka:

E-doniraj

Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka:

PayPal

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram