Roditelji talentovane dece, učite na slučaju Britni Spirs

Britni Spirs
Foto: Walt Disney / Pacific coast news / Profimedia

Život Britni Spirs je potresna saga o brutalnom iskorišćavanju - od strane njenog oca.

Poslednjih dana, na društvenim mrežama postao je popularan hešteg #FreeBritney – ako ste pomislili da je pevačica možda završila u zatvoru, ipak niste u pravu. Radi se o mnogo potresnijoj i mračnijoj priči o sudbini najveće pop zvezde i ikone detinjstva svih koji su rođeni devedesetih. A takvu sudbinu dele i mnoga druga talentovana deca koja još kao mala postanu zvezde.

Britni Spirs je sistematski i beskurpulozno iskorišćena i unižena od strane svoje sopstvene porodice. Detalji koji su nedavno isplivali u javnost su veoma uznemirujući – a ukazuju na to da je ona postala „robinja“ svog talenta, koji je njenom ocu Džejmiju Spirsu doneo baš mnogo novca. Nakon ovih užasnih detalja, mnogi imaju više razumevanja za nervni slom koji je, kao i sve drugo u Britninom životu, bio potpuno javan i ovoj pevačici doneo veliko poniženje.

Britni je svoju karijeru počela već sa 4 godine, kada je nastupala na Brodveju. Tu je primećena i probila se do mega-popularne dečije emisije „Mickey Mouse Club“, koja je jako brzo lansirala među najpoznatije ličnosti u Americi. Njena solo karijera krenula je ludačkim tempom, međutim, kako piše „Diet Prada“, od tada pa do danas ona se ponaša kao na „autopilotu“. Desilo se joj se ono što su doživela mnoga deca sa ogromnim talentom – postala je „zlatna koka“, postala je dehumanizovana, i pretvorili su je u još jedan proizvod koji ljudi masovno žele, traže, i najzad – kupuju.

Morala je čitavu svoju ličnost i sve aspekte svog života da prilagodi „imidžu“ koji su producenti zamislili za nju – počevši od njenog glasa. Zapravo je imala mnogo grublji i snažniji glas, poput Kristine Agilere. Međutim, kako su obe počinjale karijere u isto vreme, morali su da ih „odvoje“, pa su za Britni preodredili sladunjav, nežan glasić tinejdžerke. Ona je stalno morala da sputava svoj vokal, što joj je godinama donelo veliku štetu, i baš zbog toga je kasnije postala poznata po tome da često peva na „plejbek“.

Čak je 2006. godine pokušala da izda album „Original doll“ kojim bi publici predstavila svoj pravi glas, ali je u tome sprečena, jer su ponovo producenti i porodica imali poslednju reč.

Svi se sećaju njenog nervnog sloma iz 2007. godine, a fotografije ćelave Britni i dalje kruže internetom. Paparaci su je pratili svuda, i najzad su je bukvalno doveli do ludila. Bila je glavna tema nacije i svi su samo govorili kako je omiljena devojčica Amerike gadno posrnula. Čak su je fotografisali dok su je nagu kola hitne pomoći odvozila u mentalnu ustanovu. Britni je u tom periodu hospitalizovana čak dva puta – a pre toga je sablaznila javnost nastupima sa lažnim britanskim akcentom, izlascima u čudnim perikama…

Nakon što je završila u ustanovi, njen otac je na sudu sklopio ugovor o starateljstvu (conservatorship) koji je značio da će on paziti na Britni dok ne postane mentalno stabilna. To je trebalo da traje godinu dana, a značilo je da on ima kontrolu nad njenom karijerom i njenim finansijama. Iako ovo zvuči kao logičan korak zabrinutog roditelja, zapravo je u njenom slučaju nešto daleko podmuklije. Naime, nakon što je prošla godina, njen otac je od suda zatražio da bude njen staratelj na mnogo duži period, a kao razlog naveo je sumnjive tvrdnje da Britni pokazuje rane znake demencije. Pevačica je tada bila u dvadesetim godinama!

Ubrzo nakon hospitalizacije, tačnije 2 meseca kasnije, Britni se pojavila u epizodnoj ulozi u seriji „Kako sam upoznao vašu majku“. Šest meseci kasnije, izbacuje sport za pesmu „Womanizer“ i kreće u turneju predstavljanja svog albuma „Circus“. Postavlja se jasno pitanje: kako je Britni mogla sve to da postigne ako je nestabilna i dementna? Odgovor je možda u cifri od 131.8 miliona dolara koju je njen otac zaradio od turneje.

Britni danas ima 38 godina, a i dalje mora da traži dozvolu od oca za brojne aktivnosti koje se uzimaju zdravo za gotovo. Bez njegovog odobrenja ne može da vozi, uda se, ima decu, troši novac koji je sama zaradila, napusti kuću, angažuje advokata… O ugovoru starateljstva ne sme da priča u javnosti, ne sme da daje intervjue koje otac nije proverio, a njen telefon i svi njeni kontakti se nadgledaju. Ukratko, otac joj je život pretvorio u čist pakao.

Uprkos tome što je prema tom ugovoru „mentalno nestabilna“, Britni je za 12 godina tog „zatočeništva“ izdala 4 albuma, odradila 3 turneje, bila sudija u „X faktoru“, a od svega toga je zarađivala 138 miliona dolara godišnje. Sve je išlo u tatin džep, naravno.

Sav ovaj užas dospeo je u javnost kada je u januaru prošle godine Britni zatvorena u mentalnu uslovu iz tužnog razloga: samo je otišla na večeru u restoran brze hrane sa svojim dečkom. Ali nije pitala oca, koji je reagovao brutalno. Nakon ovog skandala, na društvenim mrežama se pokrenuo hešteg #FreeBritney, a objave često komentariše i njena majka Lin, koja otvoreno govori da je Britni „zarobljena“ od strane svog oca. U medijima se čak govori da je njen džeparac svega 1.500 dolara nedeljno, a celo bogatstvo koje je stekla procenjuje se na 250 miliona dolara.

Nakon što se sve saznalo, fanovi su počeli da primećuju skrivene poruke u njenim pesmama koje poručuju da nema kontrolu nad svojim životom i da je slomljena ( poput Lucky, Overprotected, My perogative, Piece of me). Takođe je na nastupima često u kavezima i lancima. Njen lik bio je inpiracija za epizodu „Black mirror“ u kojoj glumi Majli Sajrus, ali i za lik Sare Lin u sjajnoj animiranoj seriji „Budžek Horsmen“.

Priče o tragičnom odrastanju:

Iz tragične sudbine talenovane Britni Spirs može se izvući dosta važnih pouka, koje su posebno bitne za roditelje čija su deca darovita. Ma koliko vaše dete bilo talentovano, ma koliki uspeh da mu se smeši, zaboga, ne oduzimajte mu detinjstvo. Ne oduzimajte mu pravo na svoje izbore i biranje sopstvenog životnog puta.

Mnoga takva deca odrastu pre svojih vršnjaka i postanu zreliji pre vremena. Mnoga izgube deo života koja nikad ne mogu da povrate. A najstrašnije je kada izgube sebe, poput Britni Spirs. Zato roditelji treba dobro da paze ko radi sa njihovim detetom i šta želi od njega.

Roditelj koji svoje dete svede na izvor novca i običan marketinški paket nikada ga nije ni voleo. I to je možda ono najgore u ovoj priči, što je Britni od malena bila manipulisana od strane nekog ko bi trebalo da je bezuslovno voli i razume.

Nijedno dete ne zaslužuje da postane rob želja, ambicija i prohteva svojih roditelja ili nekih producenata. Kada sledeći put budete čitali o novom skandalu posrnule Britni, setite se šta je sve ona doživela. Malo ko bi u takvim uslovima uopšte uspeo da preživi.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram