(FOTO) Bizarne maske za osnovce: „Mislili smo da nas zezaju“

Beba i porodica 08. sep 202015:52 > 15:55
Foto: Dnevnik.hr

Škola je počela, a s merama zaštite od koronavirusa klinci se još uhodavaju. Ipak, biće im malo lakše kad vide kroz šta prolaze njihovi vršnjaci iz komšiluka.

Hrvatski Dnevnik predstavio je „hit“ maske koje su na početku školske godine dobili učenici četvrtog razreda Osnovne škole Sveta Nedelja, Područne škole Strmec. Naime, maske su toliko velike da deluju kao gaće na licima mališana.

“To je prestrašno, maska je prevelika i za odrasle“, požalila se Dnevniku majka devojčice s fotografija, kojoj maska prekriva celo lice.

Foto: Dnevnik.hr

„Kaj je to crtić? Mislili smo da nas netko zafrkava“, dodao je otac Ž. J., koji nije mogao da veruje kakve su maske dobila deca.

Foto: Dnevnik.hr

Majka V. J. objasnila je da je škola svim učenicima podelila maske koje je, koliko im je poznato, naručila županija, a mada učenici nižih razreda ne moraju da ih nose u učionicama, preporučeno im je da ih stave dok su na hodnicima i u zajedničkim prostorijama.

“Zahvalio bih upravi škole što se brine za dobrobit naše djece, što su tako uviđavni da će si djeca moći maskama pokriti ne samo dišne putove nego i oči da ne vide zgarište koje nije sanirano. Budući da u hodniku nema provjetravanja, kao ni grijanja, moći će si pokriti i sinuse da se ne prehlade“, ironično je u lokalnoj grupi na Facebooku napisao jedan ogorčeni otac. Naime, u toj školi je pre dva meseca izbio požar, a posledice do danas nisu sanirane.

Epizoda s prevelikim maskama u četvrtom razredu postaje još luđa kad vidimo maske koje su dobili osmaci.

Foto: Dnevnik.hr

Maske koje su dobili viši razredi ispostavile su se kao premale.

“Curama je to bilo smiješno. Mi smo se s tim sprdali, smijali smo se, stavljali masku na glavu, radili gaće…“, kažu roditelji, ali zaključuju da cela priča zapravo nije smešna.

Ko je naručio maske?

Škola se sa svoje strane ograđuje u odnosu na bizarne maske.

“Škola nije naručivala niti plaćala maske za učenike. Maske su došle iz dva izvora: Županijski stožer civilne zaštite i Stožer civilne zaštite Grada Sveta Nedelja (od različitih proizvođača)“, odgovorili su iz škole. Kako su naveli, razredne starešine su uzimali maske iz kutija i delili ih učenicima prvog dana u školi.

Zagrebačka županija naručila je 70.000 maski, za svakog učenika po dve.

“Za učenike od prvog do četvrtog razreda osnovne škole naručena je veličina S, za više razrede osnove škole veličina M, a za srednje škole veličina L“, oglasili su se iz Zagrebačke županije.

Navode da su maske s naznakama za veličine podeljene svim osnovnim i srednjim školama na području Zagrebačke županije, a ravnatelji su zamoljeni da se zajedno s nastavnicima pobrinu da deca dobiju maske pravih veličina.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram