Eksperiment u kineskim školama na koji su roditelji pristali, a pravi je košmar

Kina
Foto: Robin Laurance / Alamy / Profimedia

"Black mirror" je realnost.

Veštačka inteligencija (AI) igra ogromnu ulogu u svim oblastima, uključujući i obrazovanje. Indijski kompozitor, muzički producent i filantrop A.R. Rahman je nedavno na Tviteru podelio video koji je izazvao burne reakcije celog sveta. U videu deca osnovci iz Kine nose trake na glavi koje uz pomoć veštačke inteligencije mere i pokazuju njihov nivo koncentracije

U tvitu, Rahman je napisao: „Žalim nove generacije. Da li su blagosloveni i prokleti u isto vreme? Samo će vreme pokazati.“

Ovaj video je prvobitno podelio The Wall Street Journal. Video prikazuje nadzor učenika uz pomoć gedžeta koji koriste AI tehnologiju. Učenici nose traku za glavu koja prati nivo njihove pažnje koja će na kraju biti pretvorena u izveštaje. Ovi izveštaji omogućavaju nastavnicima i roditeljima da razumeju mogućnosti učenja dece. Plavo svetlo na traci za glavu ukazuje na to da je učenik rasejan, a belo znači – van mreže.

Tu su i roboti koji prate zdravlje i nivo angažovanja učenika. Pored toga, učenici nose uniforme sa čipovima koji prate njihovu lokaciju. Kamere postavljene u učionici takođe prate koliko često učenici proveravaju svoje telefone ili zevaju tokom nastave.

Ovaj eksperiment se sprovodi uz roditeljsku dozvolu. Uprkos zabrinutosti i roditelji i nastavnici su uglavnom prihvatili uređaje, navodeći poboljšanu disciplinu i fokus među učenicima.

Preko trake za glavu se prikupljaju svi podaci deteta i šalju se roditeljima učenika.

***

Bonus video: Radmila Petrović o roditeljstvu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram