Dušan Čavić: „Decu sa koronom vraćaju u školu“

Beba i porodica 16. sep 202012:08 > 16:15
Dušan Čavić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Dušan Čavić, koautor emisije Marka Žvaka, juče je uzburkao mreže objavom u kojoj sugeriše da lekari decu sa koronom vraćaju u školske klupe bez testiranja, a za portal Nova.rs kaže da nema testiranja ni nakon izolacije.

„Naš sin je prvo zaraženo, a testirano dete u odeljenju čija je jedna od grupa danas prebačena na online nastavu zbog dva pozitivna slučaja“, objavio je na Fejsbuku Dušan Čavić. Primetićete, sugeriše da ima još zaražene, a netestirane dece, koja vrlo verovatno i dalje idu i pohađaju nastavu. Njegovo iskustvo govori u prilog tome.

U tekstu za Danas Čavić je do detalja opisao celu „proceduru“ testiranja dece sa simptomima koronavirusa. Ukratko, njegov sin je dobio temperaturu 37,6, što je roditeljima bilo signal da ga ne puste u školu i pozovu Dom zdravlja.

„Poslušana su mu pluća, koja su bila čista, proverena saturacija, koja je bila uredna. Onda nam je dr rekla da ćemo da pratimo dalje, da se javimo za koji dan, da ostane i dalje kod kuće. Insistirao sam na nečemu dalje (razlog insistiranja je malo niže) i došli smo do toga da mu je urađena i krvna slika (uredna, sem malo povišenih monocita) i poslali su nas kući, pošto je po protokolu to to – on navodno nije imao simptome kovida. Pošto on od tog istog dana po podne više nije imao temperaturu i ikakve simptome i bio je dobro raspoložen, odlučili smo da ga samoinicijativno odvedemo na PCR test, pre nego što smo mislili da ga vratimo u školu. Odveli smo ga 10. septembra na testiranje, u toku dana je stigao pozitivan rezultat“, navodi Dušan Čavić.

Niko ih nije kontaktirao, pa su odlučili da sledećeg dana samoinicijativno odu u kovid ambulantu za odrasle, da vide koja je procedura.

Pročitajte još:

„Rečeno nam je da se kontakti više ne testiraju i da se javimo ukoliko dobijemo simptome. Pitali smo i kada i gde dovodimo dete i nakon koliko dana. Rečeno nam je i da smo mi ti koji bi trebalo da odemo u Dečiji dispanzer gde je dete pregledano, da im prijavimo da je pozitivno. Tamo sam prepoznao majku deteta sa kojom smo zajedno čekali na inicijalni pregled u dispanzeru 9. septembra. Ovog puta je dovela i drugo dete, oba deteta su imala jednodnevnu temperaturu i ništa više od simptoma. I naravno, ista doktorka koja je pregledala i naše dete, tu decu vraća u školu“, piše Čavić.

Dodaje da mu je poražavajuće da doktorka „nije znala išta precizno da kaže u vezi sa procedurom i uputstvima povratka deteta u kolektiv“, te da mu je u svemu tome palo na pamet „da se trenutno sprovodi tiho prokužavanje, dok je vreme“. U svakom slučaju, shvatio je da je sve do njih – odmah su obavestili školu i roditelje đaka iz razreda i učinili sve što mogu da ne bi rasejavali virus dalje.

Naš sin je prvo zaraženo a testirano dete u odeljenju čija je jedna od grupa danas prebačena na online nastavu zbog dva…

Posted by Dušan Čavić on Уторак, 15. септембар 2020.

Ubrzo su i on i njegova supruga dobili simptome koronavirusa, kaže da ga je prežao kao jači grip, bez komplikacija.

„Njih dvoje su još u izolaciji, ne izlaze iz kuće, s obzirom na to da su pozitivni. Meni su potvrdili da niti mogu da se zarazim niti da prenesem s obzirom da imam antitela i nisam u izolaciji“, kaže Čavić za portal Nova.rs.

I šta sad? Je l’ predviđena neka kontrola za dete pre nego što ga vrate u školu? Jer, sudeći po ovome, dečaka ne bi ni izolovali da njegovi roditelji nisu insistirali na testiranju.

„Tako je kao što kažeš. Ne bismo ni mi znali da je pozitivan da ga nismo samoinicijativno za 6.000 dinara testirali. U Domu zdravlja su rekli po slici da nije sumnjiv na kovid. Po trenutnom protokolu nema testiranja nakon 14 dana, samo pregled, mada su mi rekli da se protokoli stalno menjaju“, kaže Čavić za portal Nova.rs.

U međuvremenu, priča je dobila i nastavak.

Pročitajte još:

„Kada je drugo dete iz iste grupe iz odeljenja imalo temperaturu u subotu, roditelj me je zvao da se konsultuje i raspita gde da vodi, kako ide procedura. U istom Domu zdravlja u koji smo i mi išli, inicijalno nisu hteli da PCR testom testiraju dete sa istim simptomima i kontaktom sa pozitivnim detetom. Samo slušanje i krvna slika uz predlog da se jave za dva dana. Dete je dobilo uput za PCR test tek na insistiranje oca koji je zatražio ime i prezime doktorke kako bi znao ko je odgovoran za sve eventualne posledice ukoliko dete ne testiraju PCR metodom – brisom. Rezultat PCR testa deteta je pozitivan.“

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram