Duda varalica: Za i protiv

Foto: Promo

Često se vodi debata oko pitanja da li bebe treba da koriste dude varalice ili ne? Njihova upotreba kao sredstvo za smirivanje beba predstavlja dugogodišnju tradiciju i one su često spasavale roditelje u trenucima uznemirenosti deteta.

Kada je reč o smirivanju nemirnih beba, dude su postale saveznik mnogih roditelja. Međutim, istraživanja, a i stručnjaci ukazuju na potencijalne rizike u vezi sa njihovom upotrebom. Zbog svega toga potrebno je i uputiti se dodatno u pronalaženje rešenja sa kojima se vilica i zubi deteta razvijaju na pravilan način, kao što su Curaprox dude, koje pozitivno utiču na oralno i opšte zdravlje deteta.

Potreba za nošenjem proteza kod tinejdžera često je rezultat korišćenja duda ili sisanja palca u ranom detinjstvu. Stručnjak iz oblasti stomatologije, dr Herbert Pik, koji je razvio Curaprox dudu izneo je alarmantne podatke: „U Zapadnoj Evropi, 70 do 80 odsto dece koristi dudu i jedno od dvoje njih razvije ukršteni ili otvoreni zagrižaj”. Pored toga, važno je dodati da samo 20 odsto takvih poremećaja ima genetsku osnovu.

Foto: Promo

Ukršteni zagrižaj nastaje kada vilica nije pravilno postavljena, donja vilica je šira od gornje. To može dovesti do problema kao što su bol u zglobu i oštećenje zuba. Otvoreni zagrižaj je kada se prednji zubi gornje i donje vilice ne dodiruju, kada su usta zatvorena. Deca sa ovakvim problemima su sklonija disanju na usta, a ne na nos, što dovodi do nedovoljnog snabdevanja mozga kiseonikom, a sve to može da izazove poremećaje u razvoju.

Doktor Pik tvrdi da postoji jasna veza između abnormalnosti vilice i sklonosti disanju na usta, što može dovesti do problema kao što su poremećaji spavanja i poteškoće u koncentraciji. Takođe, loše držanje se navodi kao posledica disanja na usta, uz poremećaje govora i koncentracije, pa čak i hiperaktivnosti i srčanih tegoba.

Zbog ovih činjenica, dr Herbert Pik odlučio je da kreira dudu koja podržava normalan razvoj desni, zuba, nepca i vilice, istovremeno podstičući razvoj jezika i prirodni proces gutanja.

Curaprox duda omogućava optimalno disanje, čuva zube i podržava opšte zdravlje deteta. S obzirom na to da je bezopasna za mališane i ne sadrži štetne materije poput bisfenola A (BPA), ftalata i azo-boja, roditelji mogu da budu biti sigurni da pružaju najbolje svojoj bebi. Zahvaljujući svojoj inovativnoj tehnologiji, Curaprox duda je priznata na svetskom nivou.

Ova duda ima ravan usisni vrh i bočna krilca koja omogućavaju jeziku dovoljno prostora, sprečavaju pomeranje zuba i podržavaju prirodni proces gutanja. Takođe, Curaprox duda stvara prijatan osećaj sličan prirodnoj bradavici.

Da biste pomogli zdravom razvoju vilice, preporuka je da se dete odvikne od dude najkasnije do trećeg rođendana.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram