Dr Ljubić: Nastavak vantelesne oplodnje u tri faze

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Nakon što je, prema svetskim preporukama, vantelesna oplodnja stopirana na dva meseca, prof. dr Aleksandar Ljubić, vrhunski stručnjak iz oblasti ginekologije i akušerstva, otkriva kako će, sa ukidanjem vanrednog stanja, ovaj proces izgledati.

Posle dva meseca omogućen je nastavak programa VTO uz poštovanje i ispunjavanje određenih uslova, ali i uz preporuku Evropskog udruženja za humanu reprodukciju i embriologiju (ESHRE)

O tome je u svom online predavanju putem Zoom platforme na temu steriliteta, reprodukcije i kovid 19. govorio prof. dr Aleksandar Ljubić, stručnjak iz MediGroup sistema.

„U obostranom je interesu da ovaj postupak i dalje ostane bezbedan i u tom smislu sve mere koje su predočene ESHRE pravilnikom biće imperativ za poslovanje Specijalne bolnice za ginekologiju sa porodilištem Jevremova MediGroup“.

Nastavak VTO u tri faze

Profesor Ljubić je istakao da će nastavak programa VTO biti integrisan u tri nivoa, od kojih je jedan vezan za pacijente.

vantelesna oplodnja posle korone
prof. dr Aleksandar Ljubić: Foto: promo

„Sve naše pacijente koji su sa nestrpljenjem čekali povoljniju epidemiološku sliku kako bi ušli u postupak vantelesne oplodnje prvo trijažiramo upitnikom koji se radi dve nedelje pre početka bilo kog postupka. Asimptomatske pacijente, koji negativno odgovore na svih 15 pitanja koja su deo upitnika za trijažu uključujemo u program. Oni koji imaju neke od simptoma ili imaju potencijalno pozitivnu trijažu sa nekim od odgovora koji su pozitivni, analiziramo pre uključivanja u program, a one koji imaju simptome ili su pozitivni na kovid-19 isključujemo iz programa”.

Takođe, oni koji su po bilo kom pitanju bili sumnjivi, a negativna su im antitela na koronavirus, takođe pripadaju grupi sa kojom se nastavlja do kraja tok vantelesne oplodnje.

Profesor se osvrnuo i na medicinsko osoblje i istakao da rade samo oni koji su potpuno asimptomatski trijažno negativni.

Pročitajte još:

Na pitanje o proceni embriona i potrebi za nekom dodatnom tehnologijom u vreme kovid 19 infekcije, profesor je odgovorio da postoje neiznvazivni načini procene stanja embriona, koje zovemo time laps ili embrioskopija, kao i invazivni načini koji se odnose na preimplantaciono genetsko testiranje. Primena ovih tehnologija i dalje zavisi od medicinskih indikacija i ne primenjuje se samo zbog pandemije kovid 19.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram