Doktorka iz Narodnog fronta otkriva zašto je važno da dete sisa i posle prve godine

dojenje
Foto: Shutterstock

Koliko je bitno da majka doji i posle 12 meseci?

Kako globalne krize nastavljaju da ugrožavaju zdravlje i ishranu miliona beba i dece, važnost dojenja kao najboljeg mogućeg početka života je očiglednija nego ikad, poručuju iz Unicefa. Poznato je već da dojenje deluje kao prva bebina vakcina, štiteći je od uobičajenih dečjih bolesti, ali tu je i pitanje koliko je bitno da žena doji i posle bebinog prvog rođendana. To otkriva prim. dr Ljiljana Stanković, specijalistkinja pedijatrije iz GAK Narodni front i nacionalna kooordinatorka za promociju dojenja.

„Da li je kao hranljiva materija mamino mleko neophodno detetu posle 12 meseci – nije. Ali dojenje kao emotivna podrška je uvek potebno. Svetska zdravstvena organizacija, udruženje pedijatara, pa i staramajke kojih se sećamo, savetuju da se dete ne odvaja grubo od dojke i da se dojenje nastavi zbog emotivne bliskosti, zbog osećaja sigurnosti, zbog raznoraznih drugih benefita, iako majčino mleko posle 12 meseci nije neophodno za rast i razvoj deteta“, kaže doktorka Stanković.

Iako smernice Svetske zdravstvene organizacije ističu da dojenoj bebi ne treba uključivati nemlečnu ishranu pre šestog meseca, doktorka kaže da, kada beba napuni četiri meseca, treba da se počne sa uvođenjem druge hrane.

„Naravno da će osnovni obrok beba da dobije od maminog mleka, ali upoznavanje novih ukusa je bitno da krene već sa puna četiri meseca. Mamino mleko je bolja alternativa od mlečne formule i kravljeg mleka jer, dokle god da u ishrani imate potrebu za određenom količinom mleka, uvek je bolje da to bude mamino nego ono drugo“, zaključuje doktorka Stanković.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram