„Doktor u Srbiji za devojčicu traži 500, za dečaka 800 evra“

porođaj plaćanje
Foto: Shutterstock, Instagram

Na Instagram stranici Mama iz fioke nedavno su brojne mame iz cele Srbije podelile svoja nimalo prijatna iskustva o tome koliko su novca davale lekarima i sestrama kako bi porođaj prošao dobro ili kako bi dobile epidural. U pitanju nisu privatne zdravstvene ustanove, već državna porodilišta u kojima bi, uz zdravstvenu knjižicu, trebalo da sve bude – besplatno. Ali očigledno, daleko od toga da jeste.

Jedna od brojnih ogorčenih mama govori da su joj u jednom beogradskom porodilištu tražili oko 150 evra za babicu i epidural, dok se epidural od takođe 150 evra u drugom porodilištu u Beogradu dogovara u kancelariji nekoliko dana unapred. Mama iz Sombora kaže da u tom gradu carski rez na zahtev košta 500 evra, a prirodni porođaj 150 evra.

porođaj plaćanje porođaj plaćanje
porođaj cena porođaj cena

Jedna mama priznaje kako je doktora pre porođaja častila, mada nije tražio, ali im je rečeno – da ga treba častiti. Tu je i porodilja kojoj je rečeno da je doktor u Beogradu tražio 300 evra plus 150 evra za epidural koji se ne plaća, plus 100 evra za babicu.

U svemu tome izdvajaju se navodi kako jedan doktor u unutrašnjosti Srbije ima utvrđenu tarifu, koja doduše s godinama raste, a koja, da sve bude gore, nije ista za dečake i devojčice – za žensko dete cena je 500 evra, a za muško skoro 800.

porođaj plaćanje

Osim ovih priča o kojima se decenijama zna, ali uglavnom ćuti, ima i porodilja koje su prošle dobro bez dodatno plaćenog dinara. Ima i onih koje su svojevoljno častile lekara, recimo, posle carskog reza, jer – „red je da se časti“.

Pročitajte još:

Ipak, suštinski problem je što ima previše onih koje znaju da moraju da plate, koje se boje da, ako se lekaru i sestrama ne tutne novac, pitanje je kako će teći porođaj, da li će epidural davati iskusni anesteziolog ili će se, kako kažu, na njima vežbati studenti, da li će se lekar koji je vodio trudnoću uopšte pojaviti na porođaju, šta ako nešto krene po zlu…

I onda se ispostavi da porođaj koji treba da bude besplatan može da košta i do 1.000 evra. Nedopustivo, neverovatno, poražavajuće, ali nažalost i te kako prisutno u Srbiji.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram