Devojčica iz Srbije na TikToku uživo ubila hrčka

Foto: Printscreen/YouTube/Black & White

Društvene mreže ne rpestaju da bruje o devojčici koja je u lajvu na TikToku ubila hrčka jer joj je, kako je objasnila - dosadio.

Ona je hrčka udomila, a čim je došla po životinju navodno nije ni bila zainteresovana za nju već samo za slikanje za mreže. U nekim porukama koje su joj, pošto je ubila hrčka, slali na mrežama, rekla je da „nije ni volela tog pacova“ i da je „njena stvar šta će raditi s njim“, kao i da joj je dosadio.

Ovo nije prvi primer da deca ubijaju nedužne životinje bez trunke kajanja. Šta ih navodi na ovako užasna dela i odakle potpuno odsustvo empatije?

„Ja verujem da su deca bez empatije žrtve disfunkcionalne porodice, u kojoj nema ljubavi, nema podrške, u kojoj su frustrirana i nesrećna. Agresivni modeli ponašanja se najčešće uče po modelu, pa je velika verovatnoća da agresivna deca dolaze iz agresivnih porodica. Često roditelji danas kažu da im decu vaspitavaju internet, jutjuberi i influenseri – i ovde se radi o disfunkcionalnoj porodici, decu moraju vaspitavati roditelji. Definitivno živimo u svetu u kome je najdeficitarnija empatija, to se vidi u svemu, pa i u ovoj situaciji. Mislim da je toj devojčici neophodna podrška psihoterapeuta“, kaže za naš portal Ana Mirković psihološkinja i direktorka Instituta za digitalne komunikacije.

Pročitajte još:

Ona navodi i da u normalnim porodicama roditelji primete da postoje neobičnosti u ponašanju deteta, izlivi besa, gnev, prekomerna ljutnja.

„Pokušavaju standardnim vaspitnim merama da otkriju uzroke, utiču na prag tolerancije, smanje intenzitet reakcije. Razgovaraju sa detetom, nagrađuju ponašanje koje žele da se zadrži. Ukoliko ne umeju sami – traže pomoć psihologa. Dete u procesu terapije uči da se oslobodi te agresivnosti, uči socijalno poželjne modele ponašanja. A kad dođe do ovakve situacije – odmah treba tražiti stručnu pomoć“, zaključuje ona.

Nije prošlo tako mnogo od kad smo u kratkom periodu imali dva maloletnika koja su ubila mačku u Leskovcu, sve snimili i objavili na mrežama, a šestoro maloletnika u Nišu je pretuklo devojku i njenog dečka. Mediji su puni vesti u kojima deca seksualno zlostavljaju decu, mlate vršnjake, muče životinje, pa i ubijaju.

„Mučenje životinja, eneureza (mokrenje u krevet) i podmetanje požara, tj. piromanija predstavljaju deo Mekdonaldove trijade – neka istraživanja na serijskim ubicama i psihopatama pokazala su kako su svi u detinjstvu imali bar dva od tri ova ponašanja. Nije faktor predukcije, već nam ukazuje na dete u problemu sa kojim treba ozbiljno raditi“, rekao je za naš portal Nemanja Popović, psiholog, specijalista za kriminalistiku.

*

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram