Deca sa smetnjama u razvoju ostala bez medalja?

Foto: Udruzenje Srbija velikog srca

Na Otvorenom prvenstvu u trialtonu održanom u Velikom Gradištu, revijalnu trku istrčala su deca sa invaliditetom i smetnjama u razvoju. Kada su stigli na cilj, Vanja, Milan, Viktor, Teodora, Aleksa, Nikola, Katarina i Dragor nisu dobili obećane medalje i fotografisanje na postolju, tvrdi Jelena Marković, predsednica udruženja „Srbija velikog srca“, koje se bavi podrškom osobama sa invaliditetom. S druge strane, organizator događaja Dušan Banović, koji je predsednik Sportskog saveza Veliko Gradište, kaže da su medalje bile spremne, ali je isporuka malo kasnila. Planirali da ih uruče deci u isto vreme kada je održano proglašenje pobednika – što se dogodilo dva sata kasnije.

Prizori uplakane dece sa Otvorenog prvenstva u trialtonu u Velikom Gradištu nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Iako su uspeli da savladaju sami sebe i hrabro istrče revijalnu trku, nisu odmah dobili medalje za svoj trud, što je zasmetalo njihovim roditeljima i predsednici udruženja Srbija velikog srca Jeleni Marković. Organizatori događaja pak tvrde da je samo došlo do kašnjenja.

Foto: Udruzenje Srbija velikog srca
Foto: Udruzenje Srbija velikog srca
Foto: Udruzenje Srbija velikog srca
Foto: Udruzenje Srbija velikog srca

Srbija velikog srca: Medalja nije bilo

„Na poziv predsednika Sportskog saveza Veliko Gradište, pre desetak dana, potvrdili smo da će deca sa invaliditetom učestvovati na revijalnoj trci. Naša obaveza je bila da ga obavestimo u vezi sa brojem učesnika kako bi na vreme organizovao izradu medalja za svu decu, kao i da pošaljemo saglasnost da Organizator sme da objavi fotografije i snimak te trke. Obećano nam je da će deca dobiti fotografije“, govori Marković za Nova.rs.

Ona tvrdi da im je predsednik Sportskog saveza Velikog Gradišta, Dušan Banović, rekaoda će medalje stići kasnije. Deca su nakon završene trke, oko 13 časova, dobila samo majice.

„Decu nisu fotografisali na pobedničkom postolju, a kada je počelo proglašenje pobednika u 15 časova i prva dodela medalja, za decu sa invaliditetom ih još uvek nije bilo. Javljeno nam je uveče, tek nakon naše objave na Fejsbuku, da su medalje kod njega i da ih možemo od njega preuzeti. Fotografije dece koje su u međuvremenu objavljene na stranici Sportskog saveza Veliko Gradište su zatim obrisane“, tvrdi Marković.

Predsednica „Srbije velikog srca“ naglašava koliko je za decu sa smetnjama u razvoju važan osećaj uspeha.

„Samopoštovanje, samopouzdanje i motivacija se kod njih postižu adekvatnim nagrađivanjem. Ono što je jako važno, a i inače je praksa na sportskim takmičenjima i manifestacijama, jeste nagrada nakon uspeha. Uzročno-posledična veza je jedna od stvari koje deca sa invaliditetom uz mnogo rada uče jer je ne razumeju. U tom smislu, odloženo nagrađivanje nema efekta, a dobija i notu diskriminacije ukoliko je samo ta populacija izuzeta. Upravo to se i dogodilo. Celokupna situacija je otežana i činjenicom da je odlaganje potreba i zadovoljstva još jedna od teškoća sa kojima se deca suočavaju. Kada je autizam u pitanju, recimo, neophodno je jasno i nedvosmisleno navesti sled događaja, opis dešavanja i cilj. Anksioznost, strah od nepredvidivog, izuzetno su izraženi i deca su bila slomljena. Burne emocionalne reakcije u smislu tuge, straha, razočaranosti bile su rezultat dešavanja u subotu. I deci, i roditeljima, a i nama je to uvek stresno, naporno i bolno“, rekla je za Nova.rs.

„O ovome ne sme da se ćuti. O ovome moramo ozbiljno da razgovaramo jer je ovo stav društva prema osobama sa invaliditetom, prema moralu i ljudskosti. Ukoliko ovo budemo ignorisali, rizikujemo da odrastaju generacije koje u sebi neće poneti ništa drugo, već ovakav užasan primer koji im dajemo. Upravo će te generacije brinuti o svoj našoj deci sa smetnjama u razvoju i invaliditetom“, zaključuje.

Foto: Udruzenje Srbija velikog srca

Sportski savez Velikog Gradišta: Medalje smo hteli da uručimo malo kasnije

Predsednik Sportskog saveza Velikog Gradišta Dušan Banović, sa kojom je organizacija „Srbija velikog srca“ imala dogovor o učešću dece, tvrdi da je došlo do nesporazuma – medalje su jednostavno kasnile.

„Desila se vrlo jasna situacija. Medalje su bile obezbeđene i stoje kod mene, ali samo u trenutku kada su deca završila trku nisu bile tu, jer ih još uvek nismo dobili. Došle su sat vremena nakon toga. Kao kompromis, podelili smo majice svakom detetu“, rekao je za Nova.rs.

Banović ističe da je selektor biciklističke paraolimpijske reprezentacije i da godinama radi sa ljudima koji pate od različitih oblika invaliditeta.

„Dobro znam kako se ta deca osećaju. Niko nije imao nameru da se ta deca tako osećaju. Svako dete i njihovi roditelji mogu da me kontaktiraju i dobiće medalju“, poručuje Banović.

Tvrdi da je više puta obavestio predsednicu udruženja „Srbija velikog srca“ da medalje mogu biti uručene u 15 časova, ali da je ona burno reagovala i da su posle toga deca otišla.

„Naša ideja je da deca dođu na svečano proglašenje i da tada skrenemo ljudima pažnju da su i ta deca među nama – sve dobre namere smo imali, koje su okrenute protiv nas“, rekao je Banović.

Potvrdio je da je fotografije sa trke obrisao iz revolta, a zatim i zaključio da deca nisu zaslužila da se bavimo njima na ovaj način.

Foto: Udruzenje Srbija velikog srca

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram