Da umreš od ljubavi: Zašto tvoj pas ne reaguje kad plačeš

Psi
Foto: Javier Brosch / Alamy / Alamy / Profimedia

Psi umeju da ti pokažu ljubav na najneverovatnije načine. Ipak, kad su nam emocije prejake i kad se gušimo u suzama - često deluje kao da nas ignorišu. Zašto je to tako?

Jedno istraživanje je pokušalo da dešifiruje odnos između vlasnika i psa i da objasni emocije četvoronožaca prema nama.

Psi uvek žele da nam priteknu u pomoć, ali ako ih previše obuzmu emocije mogu da se blokiraju i zato vam izgleda kao da ne reaguju i ignorišu vas.

Istraživanje Emili Sanford sa univerziteta „Johns Hopkins“ je pokušalo da naučno definiše odnos vlasnik – pas.

U tom eksperimentu su učestvovala 34 psa različitih rasa i veličina i njihovi vlasnici. Vlasnici su bili postavljeni iza providnih vrata, zatvorenih magnetima, a psi su mogli da ih vide i čuju. Od ljudi su tražili da pevaju pesme ili da plaču. Cilj je bio da se dobije uvid u to koja će od te dve akcije psa najjače aktivirati da otvore vrata. Iako su rezultati bili jednaki, vreme reakcije kod „vlasnika koji pati“ bilo je tri puta brže nego kod vlasnika „pevača“. Još jedna zanimljiva činjenica koja je proizašla iz istraživanja tiče se svih onih pasa koji se nisu pomerili.

Nivoi stresa zabeleženi kod njih bili su mnogo veći nego kod onih koji su potrčali vlasnicima u suzama. To sugeriše da su bili previše uznemireni da bi mogli da reaguju.

Izveden je zaključak da preemotivni psi ne znaju kako da nam pomognu i zato nas „ignorišu“ kad smo loše.

Naučnici tvrde da su psi naučili da čitaju neverbalne poruke koje šaljemo kao što je poziv u pomoć.

„Vlasnici pasa znaju da oni prepoznaju njihova osećanja, a naši rezultati to i dokazuju“, naveli su u rezultatima istraživanja.

*

Bonus video:

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram