Da, moguće je da vaše dete zavoli zeleno povrće

foto: Andrey Khokhlov / Alamy / Alamy / Profimedia

Ako se zdrav obrok pretvori u pravo bojno polje sa vašim detetom koje odbija da jede zelenu salatu, spanać i drugo zdravo povrće ove boje, samo treba da primenite nekoliko ovih mudrih strategija kako biste ga nahranili bez problema.

Pre svega, najvažnije je da ne forsirate dete da jede zeleniš već da mu dopustite da usvoji nove prehrambene navike u svom ritmu i postepeno. U protivnom možete izazvati potpunu “averziju” deteta prema zelenom povrću.

Ako želite da vaše dete zavoli zeleniš, evo što možete učiniti.

Dobri, stari Mornar Popaj

Dobar način da motivišete vaše dete da zavoli spanać (i usput drugo povrće) je gledanje crtaća u kom lik Popaj da bi dobio neverovatnu snagu pojede veliku kutiju spanaća. Na ovaj način vaše dete će na zabavan način naučiti kako je spanać zdrav.

Neka vaše dete odabere zeleniš za svoj obrok

Ukoliko vodite dete u kupovinu, neka izabere samo zeleniš za svoj obrok. Deca posebno vole bebi spanać i, ukoliko je moguće, neka dete samo odabere listiće spanaća za svoj obrok i ubaci ga u vrećicu.

Budući da je zeleno povrće i vrlo lagano, možete kesu sa zelenišem dati vašem detetu da ga nosi u rukama.

Na ovaj način pobudićete zanimanje deteta za povrće, a usput mu možete davati i male “lekcije” o zelenišu, poput: “Ovo povrće je zelene boje.”, “Ovo je kelj, ovo spanać”, “Blitva ima velike listove, spanać male”, i tako dalje

foto:yanadjana / Alamy / Alamy / Profimedia

Na zabavan način neka vam dete pomogne u kuhinji u pripremanju obroka sa zelenišem

Možete nabaviti plastični nož kojim će vaše dete seckati spanać za svoj obrok. Takođe, dete može ubaciti isto u supu ili vodu za kuvanje (uz vašu asistenciju i oprez) ili ga poređati na picu od povrća, ubaciti u blender itd.

Ukoliko proces pripremanja obroka učinite zabavnim za decu, za njih će to biti vesela igra, a ujedno ćete i povećati šanse da vaše dete pojede obrok od zeleniša koji mu pripremate (zamislite iščekivanje i entuzijazam deteta koje čeka da se skuva to jelo).

foto: Liza Koifman / Alamy / Alamy / Profimedia

“Sakrijte” zeleno povrće u dečim obrocima

Izmiksani špinat, blitvu i druge zeleniše možete dodati u smese za uštipke, palačinke, pa čak i u dečiji smuti.

Ukoliko dodate malo rogača ili kakao praha, smuti ili šejk će poprimiti “čokoladnu” boju, a vaše dete verovatno neće ni primetiti da se tu nalazi malo zeleniša.

Napravite smuti za decu od zeleniša

Možete početi s pripremom smutija od sastojaka koje vaše dete voli, poput jagoda, bobičastog voća, banana i slično. Zatim postepeno uvoditi nove smutije, s malo zeleniša, dok se dete potpuno ne navikne na ukus zelenog smutija.

Možete uvesti zeleni smuti kroz igru, na zabavan način.

Na primer, ukoliko vaše dete poznaje boje, možete jedan dan napraviti rozi ili crveni smuti, drugi dan žuti, a potom zeleni.

Možete čak i zatražiti od deteta da zatvori oči te ga pitati da pogađa koje je boje smuti danas, piše Krenizdravo.

Bonus video: Joga za zauzete mame

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram