Da li trudnice smeju da jedu meso sa roštilja?

Foto: Vadzim Yakubovich / Alamy / Alamy / Profimedia

Potencijalne bakterijske infekcije mogu narušiti zdravlje majke i deteta.

Sezona roštiljanja počinje, a poznato je kako je u smernicama za ishranu u trudnoći naglašeno kako trudnice moraju paziti da ne jedu meso i druge namirnice životinjskog porekla koje nisu dovoljno termički obrađene. Potencijalne bakterijske infekcije mogu narušiti zdravlje majke i deteta.

Međutim, osim zaraze, meso s roštilja donosi još jednu opasnost za zdravlje deteta. Naime, u istraživanju objavljenom u časopisu Nutrition pokazalo se kako trudnice koje često konzumiraju meso s roštilja u trudnoći, rađaju decu s manjom težinom za gotovo 200 g.

Za sve su okrivljeni policiklički aromatski ugljenovodonici koji se stvaraju prilikom pečenja mesa na roštilju, a mogu se udahnuti kroz vazduh ili apsorbovati kroz kožu.

Što su PAH spojevi?

Roštilj, meso, povrće, grilovanje, grilovano
Foto: Shutterstock

Pečenje ili prženje mesa, ali i ribe na otvorenoj vatri – roštilju, i na visokoj temperaturi, dovodi do kontaminacije hrane spojevima koji menjaju genetički materijal organizama.

Mutacijama dolazi do nastanka karcenogenih spojeva poput heterocikličkih amina i policikličkih aromatskih ugljenovodonika (PAH spojevi) koji se talože na površini namirnice.

Osim putem hrane, karcinogene PAH spojeve možemo i udahnuti, a nalaze u kućnoj prašini, kontaminiranoj zemlji i vodi, a mogu se takođe i apsorbovati kroz kožu.

PAH spojevi prolaze kroz placentu i mogu se vezati na DNA i uticati na DNA replikaciju. Fetus u razvoju i deca posebno su osetljivi na toksine, a nedavno je zabeleženo kako izloženost PAH spojevima u tom uzrastu može uticati na kognitivni razvoj dece.

Nisu svi roštilji isti

Nisu svi roštilji jednako opasni. Naime, električni roštilj ne predstavlja opasnost jer je za nastanak opasnih spojeva potrebno izgaranje organskih stvari poput drveta ili uglja, jer kada otopljena mast kaplje na izvor topline dolazi do raspršenja čestica koje se deponuju na površini mesa i ribe, prenosi miss7mama.

***

Bonus video: Podcast Mamazjanija – gošća Bojana Stanković

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram