Da li moraju pripreme za školu da budu glavobolja za roditelje

Foto: Stephen Lux / ImageSource / Profimedia

Polazak u školu nije mala stvar ni za dete, ni za roditelje. To je dobar znak da je vaše dete dovoljno odraslo za prihvatanje određenih obaveza i usvajanje pravila ponašanja.

Vrtić i predškolsko predstavljaju samo jedan stupanj pripreme za školu, koja mora biti potkrepljena i podrškom i angažovanjem roditelja.

Iako odrasli, đaci prvaci su ipak još uvek deca koja se boje nepoznatog, pa polazak u školu može biti propraćen velikim strahovima i odbijanjem mališana da prihvate predstojeće promene.

Iz tog razloga, pomozite svom detetu da lakše shvati pojam školovanja i prihvati obaveze kao nešto prirodno, lepo i korisno za njega.

Prošetajte sa svojim školarcem do škole, kako bi mu postalo jasnije šta ona predstavlja, a prilikom upisa upoznajte se i razgovarajte sa učiteljicom.

Osim toga, postoji više načina fizičke i mentalne pripreme đaka za novo životno poglavlje, a u daljem tekstu navešćemo nekoliko koje daju adekvatne rezultate.

Adaptacija dečije sobe ili dela prostorije koje će dete koristiti za učenje

Kako bi dete lakše prihvatilo promene koje slede, obradujte ga novim radnim stolom i odgovarajućim dodacima koje će mu koristiti prilikom učenja i pisanja domaćih zadataka.

Na taj način, dete će prihvatiti činjenicu da je dovoljno stasalo i smatraće sebe odraslom osobom, koja je sposobna za ispunjavanje školskih obaveza.

Bilo da dete poseduje svoju sobu ili ne, radni sto postavite na mesto koje je dovoljno osvetljeno i izolovano od buke i ostalih stvari koje ga mogu remetiti.

Veoma je bitno da mališan izvršava svoje školske zadatke na istom mestu, jer na taj način stiče dobru naviku za učenje. Učite ga da svoj prostor održava urednim i čistim i da sve
predmete koji bi mu odvlačili pažnju, sklanja sa radnog prostora.

Uključite svoje dete u kupovinu školskog pribora

Nema lepše pripreme za školu od zajedničke kupovine i nabavke svega što je potrebno za početak školske godine. Školski pribor je raznorsan i prilagođen svim uzrastima i željama učenika.

Pernice sa različitim motivima crtanih junaka, gumice, olovke, sveske, pribor za crtanje, slikanje, muziku i različite vidove kreativnosti dostupni su u svakoj bolje opremljenoj knjižari ili prodavnici široke potrošnje.

Izdvojite jedan dan i provedite nezaboravno popodne družeći se, istovremeno i završavajući veliki deo priprema za polazak u školu.

Na ovaj način, dete će formirati pozitivno mišljenje o školi i učenju, pa će na lakši način prihvatiti i svoje obaveze.

Rančevi za školu moraju da budu anatomski oblikovani

Kupovina rančeva je, pored nabavke udžbenika, jedna od većih investicija.

Rančevi za školu su bitna stavka svakog učenika, a naročito đaka prvaka, čija se nejaka kičma tek navikava na nošenje većeg tereta u vidu knjiga i školske opreme.

Anatomski oblikovani rančevi imaju dobra ojačanja sa zadnje i donje strane, koja daju odličnu potporu kičmenom stubu deteta ne dozvoljavajući mu da stoji i hoda pogrbljeno.

Više pregrada unutar ranca služi za bolje raspoređivanje knjiga i samim tim i njihovo lakše nošenje.

Zahvaljujući raznovrsnim modelima, dete može birati koji mu se ranac najviše dopada, a vi ćete moći da budete spokojni da se detetovo zdravlje neće dovesti u pitanje.

***

Bonus video: Šajlo Džoli Pit – Ćerka Anđeline Džoli je najslobodnije dete Holivuda

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram