Da li je dete koje nema brata ili sestru sebičnije

jedinci
Foto: - / Wavebreak / Profimedia

Postoje određeni negativni stereotipi o deci koja su jedinci, a često se zasnivaju na ideji da su takva deca više egocentrična zbog veće roditeljske pažnje. Međutim, ovi stavovi su neutemeljeni, pokazuje istraživanje.

Novo istraživanje sa Univerziteta Šanksi Normal u Ksianu u Kini pokazalo je da ako je neko jedino dete, odnosno nema braće i sestara, ne znači da je sebičnije.

Tokom istraživanja od učesnika se tražilo da rade zadatke vezane za altruizam. Kao rezultat, istraživači su otkrili da nema razlike u tome koliko su altruistični ljudi zavisili od toga da li imaju braću i sestre.

Istraživači su rekli da postoje određeni negativni stereotipi o deci koja su jedinci, ali koji nisu nužno istiniti, a često se zasniva na ideji da su zbog veće roditeljske pažnje ta deca egocentričnija.

Ovo istraživanje je pokazalo da su stereotipi neutemeljeni, jer jedinci nisu bili više sebični od onih s braćom i sestrama.

U radu koji je objavljen u časopisu „Social Psychological and Personality Journal“ ističe se da je prevladavanje ovih stereotipa od neposrednog interesa, prenosi N1.

Deci, koja nemaju braću ili sestre, može da bude teško da se suoče sa ovim stereotipima koji ukazuju na to da su oni s braćom i sestrama odgajani bolje. Međutim, ova studija, a nadamo se i buduće, biće odličan dokaz da nema razlike.

BONUS VIDEO: DAN MAJKE TROJKI

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram