Četvrto najpopularnije žensko ime u Srbiji ima uzvišeno značenje

Drevno poreklo i snažna simbolika.

Nomen est omen – kaže stara latinska izreka o tome da je ime znak, znamenje. U tome se krije verovanje da se čoveku na rođenju imenom daju i određene osobine, pa tako roditelji koji za dete odaberu ime Srećko žele da bude srećan, Zdravko – da bude zdrav, Vuk – da bude snažan i otporan na nevolje i bolesti.

U toj priči o značenjima posebno mesto ima žensko ime Sara, četvrto najpopularnije za devojčice u Srbiji.

Naime, dok sledeće godine ne stignu podaci o najčešćim imenima i prezimenima iz popisa stanovništva 2022, uz pomoć Republičkog zavoda za statistiku možemo da vidimo kojim imenima mame i tate u Srbiji proteklih godina deci boje život.

Najčešća ženska imena u 2021. su Sofija, Dunja, Mila, Sara, Teodora, Una, Milica, Tara, Nikolina, Nađa.

Dakle, u današnje vreme su sve popuilarnija ona imena koja se mogu lako koristiti međunarodno, a bez lomljenja jezika, te se roditelji najčešće odlučuju da svojoj deci daju ta što kraća i što jednostavnija imena. Ona su svakako i zvučna, a uz to nose i snažna značenja.

Tako je i sa imenom Sara.

Šta tačno znači Sara?

Prema raznim pisanim izvorima, žensko ime Sara je hebrejskog porekla i vezuje se za biblijsku ličnost Saru, koja je bila Avramova žena. Ona se spominje u Bibliji i u Kuranu. Avrama je pratila od Ura do Hanana, a predanje kaže da mu je sina Isaka rodila u 90. godini.

Sara se kao plemkinja i vladarka smatra velikom majkom svih Jevreja i njeno ime se u originalu piše Saray, Šaraj ili Śāray.

Ovo ime prevedeno sa hebrejskog jezika znači boginja, kneginja, žena visokog ranga.

U širem značenju to je ona koja dominira; ona koja je važna; žena koja vlada i upravlja; izaslanica od boga; princeza, svetost, žena koja je vesnica sreće i vrle radosti, ona koja je suncem obasjana, žena koju je lepo gledati, koja je svojim rođenjem predodređena da donosi celom svetu svetlost, toplinu i lepotu.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram