Četiri mame iznad 40 su se prisetile svojih najvećih roditeljskih grešaka i ovo stvarno treba da čujete

Nijedan roditelj nije savršen.

@4friendsover40 Facts: Kids change your life! And as a mom, you naturally put a ton (not all, but a ton) of focus on them and their needs. If you plan on having kids someday, here’s some advice for what you might try before you do! #momsover40 #womenover40 #womenover50 #adviceforgirls #beforeyouhavekids #imissmymom #momjokes #momsadvice #travel #roadtrip ##20somethinggirls #30something #forourdaughters ♬ original sound – @4friendsover40

Dok pokušavaš na pravi put izvesti to biće koje si donela/doneo na svet, jednostavno moraš da praviš roditeljske greške. Jer deca ne dolaze baš sa upustvima, zar ne? A kad uputstva nema, greške su neminovne. Posebno zato što je sve dosta proizvoljno i posledice se ne vide odmah. Ali isto tako, posledice može najbolje videti taj isti roditelj – puno kasnije. Zato su četiri mame, od kojih su sve starije od 40 godina, iskoristile svoje dugogodišnje roditeljsko iskustvo i na sto istresle sve one greške koje su usput napravile, kako bi dale priliku drugim roditeljima – da nauče na njihovim greškama.

Ove četiri mame, koje već neko vreme vode svoj TikTok @4friendsover40, odlučile su da podele svaka svoju najveću grešku koju su napravile u vaspitanju dece zbog kojih žale.

Prva koja je svoju najveću grešku prepričala 48-godišnja mama Erin, je rekla kako je od svoje dece napravila potpuno nesposobne mlade ljude – zato što je previše toga radila za njih. Iako je ona bila vrlo samostalno dete, od svoje je dece napravila potpuno suprotno.

„Imala sam sreću da sam mogla raditi od kuće kad su moja deca bila mala,“ ispričala je ova mama, pa pojasnila: „Popodne sam ih pokupila iz škole i radila sve za njih, pa zato sad nisu baš sposobni ništa da urade sami,“ priznala je. Ispričala je kako bi mama njoj rekla da isprži meso za takose dok ona ne dođe kući, a misli da njen sin uopšte ne bi znao o čemu govori kad bi mu to rekla.

Posle nje, 50-godišnja Teril, priznala je da joj je žao što je gubila strpljenje dok su njena deca bila mala u trenucima kada im je verovatno trebalo jednostavno više pažnje i strpljenja.

„Sećam se kada je moja ćerka imala fotografisanje u školi. Bila je u prvom razredu i bila je zabrinuta zbog toga. Pa deca brinu zbog malih stvari, zar ne? A ja sam samo rekla: ‘Ulazi u auto! Pokvarićeš frizuru! Trebalo je kao da izgleda savršeno!’ A nije trebalo”, kaže ona.

Priznala je da sad shvata kako to pogoršava sve i uzrokuje puno stresa i frustracije za sve, a to nikom ne treba.

@4friendsover40 Facts: Kids change your life! And as a mom, you naturally put a ton (not all, but a ton) of focus on them and their needs. If you plan on having kids someday, here’s some advice for what you might try before you do! #momsover40 #womenover40 #womenover50 #adviceforgirls #beforeyouhavekids #imissmymom #momjokes #momsadvice #travel #roadtrip ##20somethinggirls #30something #forourdaughters ♬ original sound – @4friendsover40

Sara (48), koja je govorila nakon nje, složila se s ovom teorijom o više nežnosti za anksioznu, zabrinutu decu.

„Moja najstarija je uvek nekako zabrinuta, vrlo tiha, vrlo rezervisana. Svaki put kad neko nešto pita, to mogu biti baka i deka, to može biti na roditeljskom sastanku, nešto poput: ‘Oh, koji ti je omiljeni obrok?’, ona zastane i odvoji vrijeme da odgovori jer bila je zamišljena, jer se stidi, a ja bih uskočila i pokušala da joj spasim dan,“ objašnjava Sara.

Iako se na prvu loptu ne čini kao posebno velika greška, Sara sad zna da je pogrešila stalnim priskakanjem u pomoć. Priznaje da bi uskočila pre nego što bi ćerka stigla da odgovori jer joj je bilo neprijatno zbog tišine koja bi nastala. Ćerka bi joj uvek posle rekla „Mama, znam da pričam.“

Poslednja je mama bila najiskusnija u grupi, 57-godišnja Džen, a s njenom se greškom mogu mnogi poistovetiti — žali što je pomagala deci da zaspe.

„Legla bih s njom uveče da joj pročitam knjigu ili samo da razgovaramo, a sada mi se čini da ne može da zaspi bez mene”, kaže Džen. I druge su mame rekle sličnu stvar.

„Sad me to na neki način veže uz nju u vreme kad želim da idem da radim nešto drugo, da gledam TV sa svojim mužem ili bilo šta. A ona kaže: ‘Hoćeš da mi izmasiraš leđa? Hoćeš da me češkaš po glavi?’” kaže Džen, a prenosi Miss7 mama.

U komentarima na ovaj video javili su se pratioci koji su govorili da su takve greške imale veliki uticaj na njih dok su odrastali. Jedan je rekao: „Moji su roditelji učinili sve za mog malog brata, ali ja sam morao sam da radim stvari i to se drastično vidi u našim životima danas.“

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram