Brojke koje treba da vidi svaki roditelj: Pogledajte kojom brzinom raste temperatura u kolima na suncu

dete kola vrućina
Foto: Zoey / ImageSource / Profimedia

Topli dani su krenuli i roditelji treba da budu posebno oprezni jer temperatura u parkiranom automobilu na suncu raste velikom brzinom.

Većina roditelja zna da nije bezbedno ostaviti dete bez nadzora u automobilu, ali često nisu svesni koliki je zapravo rizik da deca budu žrtve visokih temperatura u vozilima. Dovoljno je da ih ostavite samo na par minuta da nešto obavite, a da za to vreme – naročito ukoliko ste parkirani na suncu, temperatura u kolima značajno poraste.

Istraživanja su pokazala da i tokom relativno svežih, ali sunčanih dana temperatura u zatvorenom vozilu može dostići visinu opasnu po život. Zabeleženi su slučajevi kada su deca u vozilima koja su stajala na suncu stradala od toplotnog udara i pri spoljnoj temperaturi od 17  stepeni, upozorava Halo Beba.

Pri spoljašnjoj temperaturi od 27 stepeni temperatura u kolima na suncu za 10 minuta bude 37 stepeni, a za pola sata čak 45,5.

Ako je napolju 32 stepena, za 10 minuta u kolima koja su na suncu bude 43 stepena, a za pola sata 51 stepen.

A ako je napolju 35 stepeni, što meteorolozi najavljuju za dane pred nama, za 10 minuta u kolima na suncu bude 46 stepeni, a za pola sata 54 stepena.

Većina incidenata se dešava kada roditelji ili staratelji nesvesno ostave dete u vozilu. Neki od najčešćih razloga za nenamerno ostavljanje deteta u autu su promene u rutini, pogrešna komunikacija i nedostatak sna. Dešava se da zbog mnogobrojnih obaveza roditelji slučajno decu zaborave u kolima, naročito ukoliko su ona mirna ili spavaju. Drugim rečima, to je nešto što se svakom može dogoditi.

Imajte na umu da su deca jako osetljiva na vrućinu, da se ona brzo zagrevaju, tri do pet puta brže od odraslih osoba, a telesna temperatura od 41,6 stepeni kod deteta može biti fatalna.

Znaci i simptomi toplotnog udara kod dece

Pre pojave karakterističnih simptoma toplotnog udara kod deteta se često uočavaju znaci i simptomi toplotne iscrpljenosti – glavobolja, vrtoglavica, mučnina, zujanje u ušima. Glavni simptom toplotnog udara je nagli porast telesne temperature i preko 40 stepeni, koji nastaje usled brzog i prekomernog zagrevanja tela na preko 40 stepeni.

Na toplotni udar ukazuju sledeći znaci i simptomi:

intenzivna uznemirenost i glasan plač nakon kojih sledi umor i pospanost,

izostanak znojenja,

odbijanje unosa tečnosti,

grčevi u stomaku i mišićima,

povraćanje,

ubrzano disanje i puls,

jako visoka telesna temperatura,

gubitak svesti,

zažarena i suva koža ruku i nogu, i crvenilo kože lica.

Može se javiti i jaka glavobolja i dijareja. Kod starije dece uoočava se i konfuznost (zbunjenost I nejasan govor).

Kod novorođenčeta/ odojčeta uočava se uvlačenje mekog dela na glavi (fontanela). Po premeštanju novorođenčeta/odojčeta u hlad ekstremiteti naglo postaju hladni i nastaje drhtavica.

Kako biste sprečili posledice boravka dece u vrelim vozilima, decu nikada nemojte ostavljati samu bez nadzora u vozilima, čak ni u hladu, sa delimično otvorenim prozorima ili uključeinm klima uređajem.

Ukoliko neko drugi vozi vaše dete, pozovite ga i proverite da li je dete stiglo bezbedno na odredište.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram