Bravo za Vanju Ejdus – malo iskreniju mamu od mnogih drugih

Vanja Ejdus. Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Znate one mame koje kada im nastavnici kažu neku neprijatnu činjenicu u vezi sa njihovim detetom, školskim hodnikom se prolomi - moje dete?? Nemoguće!

Imamo armiju roditelja koji ili ne poznaju svoju decu ili odbijaju odgovornost ili im je prosto neprijatno da u bilo kom kontekstu budu prozvani, i onda stižu te reakcije koje poveremeno toliko zbune, da pomisliš – ili ne pričamo o istom detetu ili je ovo mama tata nekog drugog klinca.

Činjenica je da nas deca iznenađuju od kad prvi put zakmeče do zauvek. Deca s vremena na vreme prave gluposti u koje nam je teško da poverujemo i kad smo skroz njihovi, dobro ih poznajemo, dajemo im dobar primer i s njima otvoreno razgovaramo. Zabrljaju da, ali šta posle toga? E, to je već veliki roditeljski test.

Ovih dana voditeljka Milica Kon je ispričala je da je njena ćerka žrtva nasilja u osnovnoj školi „Drinka Pavlović“ i istakla je da se povodom toga ništa ne menja, zbog čega je sve detalje iznela u javnost. Posle toga oglasila se i direktorka škole koja je podnela ostavku, a pre toga je objasnila da je odmah u sve uključila Tim za zaštitu učenika i Plan zaštite odeljenske zajednice za to odeljenje. Takođe, radionice, razgovore sa psihologom, pedagogom…Kako je rekla – urađeno je sve što je moglo da se incidenti ne ponove.

I onda čujemo još jednu poznatu mamu, glumicu Vanju Ejdus koja deli svoje iskustvo sa ćerkom koja ide u Drinku. Vanja javno kaže da je njena ćerka prošle godine s drugarima upisivala ocene u dnevnik, dok je druga grupa učenika zamajavala nastavnciu ispred učionice. Vanja isto tako kaže da je pomenuta direktorka škole učinila sve kako bi deca koja su napravila prekršaj shvatila težinu toga što su uradila.

U eri kad smo prestali stvari da nazivamo pravim imenom, kad smo masovno uljuljkani u svoje navodno savršene roditeljske, partnerske, poslovne i sve druge uloge, a mržnja se širi po društvenim mrežama čak i ako staviš malo manje soli u recept koji si podelila, u vremenu opšte podeljenosti u kom je svačije mišljenje jedino ispravno, kad nam i poznati i anonimni ljudi govore neke neiskrene, polovične stvari, evo jedne mame koja se usudila da javno kaže da je njeno dete, koje je sedmi razred, prepravljalo ocene. Vanja bi trebalo da postane idol mnogim drugim mamama, posebno onim s početka priče.

„Moja ćerka, konkretno, je dobila zadatak da napiše prezentaciju o falsifikovanju dokumenata i da to predaje svim razredima. Tako je naterana da ozbiljno promisli o svemu i da shvati razmere svoje greške. Na tom sastanku smo vodili vrlo konstruktivan i smislen razgovor, i ja sam bila vrlo zadovoljna načinom na koji je škola odreagovala. Moj, roditeljski, deo posla sam i ja obavila, i nadam se da se ništa slično neće ponoviti.“

Roditelji koji kažu „moje dete je napravilo grešku“ nam u ovom trenutku baš mnogo trebaju. Podjednako kao i oni koji kažu – moje dete trpi nasilje ili neki koji će kroz osmeh reći – moje je genijalac…Iskreni i odgovorni. Setite se ovoga svaki put kad sledeći put krenete da izgovorite – nemoguće da je moje dete…Umesto toga samo obavite svoj „roditeljski deo posla“. On nije lak, ali sami ste ga izabrali.

***

Bonus video: Radmila Petrović o roditeljstvu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram