Blizanac rođen s 480 grama preživeo maženjem svog brata

Foto: Shutterstock

Beba koja je na rođenju imala samo 481 gram bori se za život zahvaljujući maženjima jednojajčanog brata blizanca kojim je opsednuta.

Čester Grejve i njegov brat Otis rođeni su u 28. nedelji trudnoće, 15. jula ove godine. Čester je bio težak nepunih pola kilograma, dok je Otis bio tri puta veći i težio je 1559 grama, piše Index.hr.

Nakon šest nedelja, Otis je otpušten iz bolnice i sada teži 2806 grama, dok se Čester od rođenja bori za život i dogurao je do 1530 grama.

Roditelji ovih čudesnih blizanaca Keli i Bili kažu da ne sumnjaju u to da je Česterova borba za opstanak posledica veze koju deli sa svojim jednojajčanim blizancem.

„Maženja su mu pomogla da nastavi da se bori“, kaže mama Keli.

Prvi njihov susret dogodio se 22. septembra. Otis je spavao, a Čester nije mogao skinuti pogled s brata kog su stavili kraj njega.

„Još uvijek je u inkubatoru i prima kiseonik. Jedva čekamo da dođe kući, nadamo se da će to biti u novembru“, dodala je Keli za britanske medije.

Keli je saznala da je Čester manji od brata na ultrazvučnom pregledu u 16. nedelji trudnoće. Razlika u veličini dva brata bila je posledica stanja koje se zove selektivno intrauterino ograničenje rasta, zbog čega Čester nije dobijao potrebne hranjive tvari iz posteljice, čime se zaustavio njegov rast.

Zato je u 19. nedelji trudnoće primljena u bolnicu Kings College u Londonu.

„Podvrgnuta sam endoskopskoj laserskoj operaciji koja je izvedena kako bi se bebe odvojile u maternici. To je urađeno da bi, u slučaju da Čester ne preživi, Otis bio zaštićen od smrti ili trajnog oštećenja mozga“, pojasnila je.

Nakon operacije, Čester je dobijao u proseku 25 grama nedeljno, a Otis 100. Keli je u 28. nedelji trudnoće puknuo vodenjak. Podvrgnuta je carskom rezu.

„Otis je rođen prvi i stavljen u inkubator. Onda je stigao i Čester. Imao je upalu tkiva u crevima i rupu u srcu, koja se srećom zatvorila. Morao je i na operaciju oka.“

Par ima i troje starije dece – Fibi (10), Florens (8) i Alberta (5).

„Još nisu uspeli upoznati Čestera zbog ograničenja vezanih za koronavirus, ali jedva čekaju da dođe kući. Otis je s nama, ali osećaj je gorko-sladak jer ne možemo uživati dok obe bebe ne budu s nama“, zaključuje majka.

***

Bonus video: Dan majke trojki

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram