Besplatna edukacija budućih majki: Festival dojenja za trudnice

festival dojenja
Foto: Decji sajt

Dođite 6. aprila u Centar za kulturu „Vlada Divljan“.

Dojenje je najlepša obaveza na svetu, ali nije laka, posebno prvih dana po bebinom rođenju. Mama neispavana, umorna i iscrpljena, beba plačljiva i razdražljiva, pa se olako poseže za bočicama i mlečnim formulama. Šteta, jer od maminog mleka nema ničeg boljeg. Ono je 100 odsto zdravo, 100 odsto prirodno, 100 odsto besplatno, ono je 100 odsto ljubav i zato mame treba što duže da doje svoje bebe.

Da je samo do prirode koja „sve to uredi sama“, svaka beba bi sisala najmanje godinu dana i rasla kao iz vode, a da je samo do instinkta, mame se ne bi pitale da li imaju dovoljno mleka i da li je ono kvalitetno, već bi uživale u dojenju. Nažalost, nije tako. Zbog straha, sumnje, nesigurnosti, loših saveta i odsustva podrške, samo 13 odsto žena doji decu duže od šest meseci, ali i za to postoji rešenje.

Da bi se ova poražavajuća statitstika popravila, budućim majkama treba pružiti podršku, treba ih osnažiti i edukovati, naučiti ih kako da prevaziđu probleme.

Foto: Decji sajt

Upravo iz tog razloga u Centru za kulturu „Vlada Divljan“, na adresi Mitropolita Petra 8, u četvrtak 6. aprila, od 11 do 16 časova, biće održan 12. Festival dojenja, na kojem će trudnice iz Beograda, iz ostatka Srbije, iz okruženja, ali i iz dijaspore, naučiti sve što treba da znaju o dojenju i podizanju bebe u prvoj godini života.

Sertifikovana savetnica za dojenje će naučiti buduće majke kako da podstaknu laktaciju, kako se doji „na zahtev“, kako da znaju da li je beba dovoljno jela, šta se radi ako je beba previše mala ili slaba da bi sisala, da li je treba buditi tokom noći zbog podoja ili ne, da li pasulj i kupus izazivaju grčeve, kako izabrati položaj za dojenje….

Kao i do sada, u okviru Festivala dojenja biće organizovan i zdravstveni panel na kojem će učestvovati ginekolog-akušer, pedijatar-neonatolog, psihijatar i patronažna sestra. Oni će budućim majkama pričati o trudnoći i porođaju, pravilnoj ishrani i važnosti fizičke aktivnosti, epiduralnoj analgeziji, prednostima vaginalnog porođaja u odnosu na carski rez, značaju vakcina, kontaktu „koža na kožu“, o strahovima i postporođajnoj depresiji, o kupanju beba i nezi pupčanog patrljka…

Foto: Decji sajt

A kako je reč o vrhunskim stručnjacima, spremni su i da odgovore na svako pitanje učesnica koje događaj prate u sali Centra za kulturu „Vlada Divljan“ i na pitanja budućih majki koje Festival gledaju preko You Tube kanala Dečjeg sajta.

Zahvaljujući ovoj besplatnoj edukaciji, sve učesnice Festivala će znati šta treba da rade od trenutka kad prvi put priviju svoje čedo na grudi i biće spremne za prevazilaženje svih problema zbog kojih se olako odustaje od dojenja i prelazi na flašice i formule. A zahvaljujući organizatorima i sponzorima, mnoge od njih će sa Festivala krenuti kući sa vrednim poklonima poput auto-sedišta, pumpica za izmlazavanje mleka, majica za dojenje…

Ulaz na Festival dojenja je besplatan, ali je broj mesta ograničen, pa je neophodno da se zainteresovane trudnice iz Beograda i okoline prijave za učešće.

Inače, kroz dosadašnjih 11 festivala dojenja i skoro 60 radionica za podršku dojenju od 2016. do danas prošlo je oko 9.000 trudnica i mladih majki.

BONUS VIDEO: Jelena Đoković: Šta me je privuklo konceptu svesnog roditeljstva

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram