Bebe u kolicima napolju na -30: Šta se krije iza skandinavskog običaja koji roditeljima u Srbiji deluje nezamislivo

bebe skandinavija
Foto: Jeppe Gustafsson / Shutterstock Editorial / Profimedia

Tradicija koja i danas živi.

Ono što će iznenaditi svakog turistu koji se zimi nađe u zemljama kao što su Švedska i Danska jesu nizovi kolica za bebe poređanih na trotoaru ispred kafića i restorana. Dok roditelji unutra ispijaju kafe i čajeve, njihova deca spavaju ušuškana na temperaturama ispod nule, čak i ako veje sneg ili šiba vetar.

I kada su kod kuće, za popodnevnu bebinu dremku roditelji će kolica izneti na terasu da beba ne bi propustila redovno dnevno čeličenje na oštrom severnom vazduhu.

Isped jaslica i vrtića svakog popodneva načičkana su kolica sa uspavanim bebama, što pokazuje da ovo nije samo hir roditelja već zvanična zdravstvena politika u ovim zemljama, pišu Detinjarije.

”Kada se temperatura spusti ispod -15 stepeni, obavezno pokrijemo kolica ćebićima”, rekla je za BBC vaspitačica jednog vrtića iz okoline Stokholma.

U kulturi i tradiciji skandinavskih narada običaj ostavljanja dece da spavaju na hladnoći ima vrlo duboke korene, a iza njega stoji uverenje da ova praksa stvara zdravu i otpornu decu.

Skandinavci su vaspitani tako da smatraju kako je boravak napolju u svim vremenskim uslovima dobar za njihovu decu. Tako su radile njihove babe i majke, i tako rade i oni danas. Osim što je dobro za imunitet, spavanje na hladnoći čini i da bebe bolje i duže spavaju, kažu skandinavski roditelji.

Po jednom istraživanju sprovedenom u Finskoj, optimalna temperatura za spavanje beba na otvorenom je -5 stepeni, mada mnogi roditelji kažu da svoju decu ostavljaju napolju da spavaju i na neverovatnih -30 stepeni Celzijusa.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram