Bebe čije majke piju mleko manje sklone alergijama

Foto: Monashee Alonso / Caia Image / Profimedia

Novo švedsko istraživanje pokazalo je da majke koje za vreme dojenja piju kravlje mleko pozitivno utiču na bebe smanjujući rizik od pojave alergija na hranu.

„Ovo je uverljiv prvi korak u definisanju potencijalne veze između majčine ishrane i rizika od alergija“, rekao je dr Piter Lio, docent dermatologije i pedijatrije na Medicinskom fakultetu Univerziteta „Northwestern“ u Čikagu.

Lio, koji nije bio uključen u istraživanje, posao je nazvao „dobro izvedenim i temeljnim“, prenosi US News.

Tokom istraživanja istraživači su pitali više od 500 švedskih majki o njihovim prehrambenim navikama u 34. nedelji trudnoće, mesec dana nakon porođaja i ponovno četiri meseca kasnije.

Proverili su majčin prijavljeni unos mleka i mlečnih proizvoda putem biomarkera u krvi i majčinom mleku, a ustanovljene alergije kod dece su potvrdili sa njihovim pedijatrima. Deca su uglavnom bila alergična na jaja, mleko ili oboje.

„Otkrili smo da su majke zdravih jednogodišnjaka tokom dojenja konzumirale više kravljeg mleka od majki alergičnih jednogodišnjaka“ rekla je koautorka istraživanja Mia Stravik, doktorant na odseku za nauku o hrani sa Tehnološkog Univerziteta u Geteborgu.

„Iako postoji jasna povezanost, ne tvrdimo da bi pijenje kravljeg mleka bio opšti lek za alergije na hranu“, rekla je u saopštenju.

Zaključci istraživanja su potvrđeni i nakon što su uzeti u obzir drugi faktori koji povećavaju rizik od alergija kao i genetika majki. Jedna od teorija je da mleko u majčinoj ishrani sadrži supstance koje stimulišu dečiji imunološki sistem.

Druga mogućnost da veći unos zasićenih masnoća u mleku može prirodno dovesti do potrošnje manje polinezasićenih masti.

Deca čije majke su tokom dojenja konzumirale više voća, pogotovo bobičastog, su u većem procentu dobila ekcem do prvog rođendana,  navedeno je u istraživanju.

Ekcem, koji se naziva i atopijski dermatitis, hronično je stanje kože koje karakteriše svrab i upala. Ova saznanja nisu potvrđena biomarkerima i još ih treba proveriti.

Istraživanje i dalje traje, a naučnici nameravaju ponovo da se jave majkama koje su učestvovale u istraživanju kad im deca napune četiri godine sa novim upitnicima.

Pročitajte još:

Doktor Piter Lio upozorava buduće majke da nije još potvrđeno da samo ispijanje mleka može da smanji rizik od pojave alergija, već da se ti podaci moraju ponovo proveriti, idealno bi bilo u mnogo većem opsegu.

Dr Brus Lanser, dečiji alergolog iz Nacionalnog jevrejskog zdravstvenog centra u Denveru, upozorio je da se ne bi smelo previše oslanjati na ove pronalaske jer „podaci o ishrani majki tokom trudnoće i dojenja su već duže vreme oprečni, svako istraživanje pokaže nešto drugo“. Dodaje da postoji niz potencijalnih faktora koji mogu da spreče alergije, ali i da ih pojačaju.

Ovo je svakako važno saznanje, na kome još treba da se radi.

***

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram